secundair logo knw 1

TotalEnergies gaat in de haven van Antwerpen jaarlijks 9 miljard liter gezuiverd afvalwater afnemen van de koelwaterfabriek die in de haven wordt gebouwd. De energieproducent reduceert daarmee de inname van leidingwater met 90 procent. “Wij zullen zo significant bijdragen aan het blue deal project van de Vlaamse overheid om de droogte en waterschaarste aan te pakken”, verklaart topman Jacques Beuckelaers van TotalEnergies Antwerpen.

Het Franse energieconcern exploiteert een grote raffinaderij in de haven van Antwerpen. Vrijdag tekende het bedrijf een langetermijnovereenkomst met water-link, het waterbedrijf voor de Antwerpse regio dat onder de naam Waterkracht samen met circulair waterbedrijf Ekopak, investeringsmaatschappij PMV en waterzuiveringsbedrijf Aquafin de koelwaterfabriek bouwt.

De fabriek zet gezuiverd huishoudelijk afvalwater van de stad Antwerpen met membraantechnologie om in hoogwaardig industriewater voor bedrijven in de haven en moet in 2025 volledig operationeel zijn. De bouw vergt een investering van 100 miljoen euro.

TotalEnergies wordt de grootste afnemer van het proceswater dat de fabriek gaat produceren. De 9 miljard liter is het equivalent van het watergebruik van 280.000 inwoners van de havenstad. Het is de bedoeling dat de koelwaterfabriek 20 miljard liter gezuiverd afvalwater van 600.000 inwoners gaat opwaarderen tot proceswater.

De Antwerpse industrie gebruikt in totaal 50 miljard liter proceswater. Voor levering van dat industriewater gebruikt water-link water uit het Albertkanaal. Door huishoudelijk afvalwater te hergebruiken kan de inname uit het kanaal flink worden teruggebracht.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...