Adviesbureau Sweco en drinkwaterbedrijf Oasen presenteren op de vakbeurs Aqua Nederland de eerste Nederlandse volstroom drinkwaterzuivering op basis van reverse osmosis (RO) techniek met remineralisatie. Het project vergt een lange voorbereiding. “Van idee tot full-scale installatie duurt al gauw zo’n 10 jaar.”

Aad van Duijvenvoorde 180 vk Aad van DuijvenvoordeOasen past de nieuwe zuiveringsmethode toe op zijn productielocatie in Nieuw-Lekkerland. Dit doet het drinkwaterbedrijf om de hoge drinkwaterkwaliteit voor de toekomst te garanderen in het Groene Hart van Nederland.

Aad van Duijvenvoorde, businessunit manager watertechnologie bij Sweco, spreekt op Aqua NL. “Deze membraanzuivering, waarbij het eindproduct 100 procent drinkwater oplevert (volstroomvariant), is een primeur in Nederland.”

Door de opwarming van de aarde wordt er gemiddeld minder water door de grote rivieren afgevoerd. Water uit de Noordzee krijgt zo de kans om verder stroomopwaarts te geraken. Het gevolg daarvan is dat de rivieroevers verzilten. Hierdoor stijgt ook het zoutgehalte van het oevergrondwater dat Oasen oppompt. Zout water is met de traditionele zuiveringen minder makkelijk uit het water te halen.

De membranen kunnen het zout volledig uit het water filteren. Ook verwijderen ze allerlei ongewenste stofjes, waaronder PFAS en medicijnresten, heel goed. De toepassing van membranen is op zich niet nieuw in de drinkwaterwereld. Wat wel nieuw is, is dat Oasen deze techniek toepast in een variant waarbij al het opgepompte water de membranen passeert (zogeheten volstroomvariant).

Zorgvuldigheid
Gedurende een aanzienlijk deel van het traject zat Sweco aan tafel, zegt Van Duijvenvoorde. “Na de aanbesteding is aan Sweco de opdracht gegund voor de uitwerking van het integrale full-scale ontwerp en het opstellen van het uitvoeringsbestek van de nieuwe zuivering. Om de integriteit van het ontwerp te waarborgen heeft Sweco, na aanbesteding en gunning van de uitvoering aan de aannemers, de detailengineering van de aannemers steeds op kritieke punten gescreend alvorens de daadwerkelijke bouw door Oasen werd vrijgegeven."

Een project als dit vergt veel voorbereiding, vervolgt Van Duijvenvoorde. "Van idee tot full-scale installatie duurt al gauw zo’n 10 jaar. Zeker als het technologisch onderzoekstraject meegerekend wordt. Schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte dat in Nederland aan hoge eisen moet voldoen. Zorgvuldigheid stond in dit proces bij beide bedrijven dan ook altijd voorop.”

Harm Kien 180 vk Harm Kien Harm Kien, projectmanager bij Oasen, spreekt namens het drinkwaterbedrijf op de beurs. “Het drinkwater dat Oasen met traditionele technieken zuivert, voldoet uiteraard aan alle kwaliteitseisen. Echter, wij kijken als drinkwaterbedrijf ver vooruit. De zuiveringen die we vandaag bouwen, bouwen we immers voor meer dan 50 jaar. Dat maakt dat we ook rekening moeten houden met toekomstige ontwikkelingen zoals klimaatverandering en vervuiling van het milieu. Om toekomstige generaties te blijven voorzien van betrouwbaar drinkwater, zetten wij in op deze nieuwe techniek. Daarom werken we bij Oasen aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met deze zuiveringsmethode.”


DRINKWATER DONDERDAG
Aqua Nederland vindt plaats op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 maart in Evenementenhal Gorinchem. Aad van Duijvenvoorde en Harm Kien vertellen hun innovatieve verhaal op Drinkwater Donderdag (Watertheater 15 uur).