secundair logo knw 1

Adviesbureau Sweco en drinkwaterbedrijf Oasen presenteren op de vakbeurs Aqua Nederland de eerste Nederlandse volstroom drinkwaterzuivering op basis van reverse osmosis (RO) techniek met remineralisatie. Het project vergt een lange voorbereiding. “Van idee tot full-scale installatie duurt al gauw zo’n 10 jaar.”

Aad van Duijvenvoorde 180 vk Aad van DuijvenvoordeOasen past de nieuwe zuiveringsmethode toe op zijn productielocatie in Nieuw-Lekkerland. Dit doet het drinkwaterbedrijf om de hoge drinkwaterkwaliteit voor de toekomst te garanderen in het Groene Hart van Nederland.

Aad van Duijvenvoorde, businessunit manager watertechnologie bij Sweco, spreekt op Aqua NL. “Deze membraanzuivering, waarbij het eindproduct 100 procent drinkwater oplevert (volstroomvariant), is een primeur in Nederland.”

Door de opwarming van de aarde wordt er gemiddeld minder water door de grote rivieren afgevoerd. Water uit de Noordzee krijgt zo de kans om verder stroomopwaarts te geraken. Het gevolg daarvan is dat de rivieroevers verzilten. Hierdoor stijgt ook het zoutgehalte van het oevergrondwater dat Oasen oppompt. Zout water is met de traditionele zuiveringen minder makkelijk uit het water te halen.

De membranen kunnen het zout volledig uit het water filteren. Ook verwijderen ze allerlei ongewenste stofjes, waaronder PFAS en medicijnresten, heel goed. De toepassing van membranen is op zich niet nieuw in de drinkwaterwereld. Wat wel nieuw is, is dat Oasen deze techniek toepast in een variant waarbij al het opgepompte water de membranen passeert (zogeheten volstroomvariant).

Zorgvuldigheid
Gedurende een aanzienlijk deel van het traject zat Sweco aan tafel, zegt Van Duijvenvoorde. “Na de aanbesteding is aan Sweco de opdracht gegund voor de uitwerking van het integrale full-scale ontwerp en het opstellen van het uitvoeringsbestek van de nieuwe zuivering. Om de integriteit van het ontwerp te waarborgen heeft Sweco, na aanbesteding en gunning van de uitvoering aan de aannemers, de detailengineering van de aannemers steeds op kritieke punten gescreend alvorens de daadwerkelijke bouw door Oasen werd vrijgegeven."

Een project als dit vergt veel voorbereiding, vervolgt Van Duijvenvoorde. "Van idee tot full-scale installatie duurt al gauw zo’n 10 jaar. Zeker als het technologisch onderzoekstraject meegerekend wordt. Schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte dat in Nederland aan hoge eisen moet voldoen. Zorgvuldigheid stond in dit proces bij beide bedrijven dan ook altijd voorop.”

Harm Kien 180 vk Harm Kien Harm Kien, projectmanager bij Oasen, spreekt namens het drinkwaterbedrijf op de beurs. “Het drinkwater dat Oasen met traditionele technieken zuivert, voldoet uiteraard aan alle kwaliteitseisen. Echter, wij kijken als drinkwaterbedrijf ver vooruit. De zuiveringen die we vandaag bouwen, bouwen we immers voor meer dan 50 jaar. Dat maakt dat we ook rekening moeten houden met toekomstige ontwikkelingen zoals klimaatverandering en vervuiling van het milieu. Om toekomstige generaties te blijven voorzien van betrouwbaar drinkwater, zetten wij in op deze nieuwe techniek. Daarom werken we bij Oasen aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met deze zuiveringsmethode.”


DRINKWATER DONDERDAG
Aqua Nederland vindt plaats op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 maart in Evenementenhal Gorinchem. Aad van Duijvenvoorde en Harm Kien vertellen hun innovatieve verhaal op Drinkwater Donderdag (Watertheater 15 uur).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.