secundair logo knw 1

Artist impression van de vislift die wordt geplaatst | Beeld De Stichtse Rijnlanden

Vissen kunnen binnenkort de lift nemen bij gemaal De Zwaan in Lopik en door een buis zwemmen vanuit de Maalvliet naar de Lopikerwetering. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden legt de vislift en de buis aan om een ecologische verbinding tussen beide watergangen te realiseren.

Er moet een peilverschil van twee meter worden overbrugd. Daarom plaatst het hoogheemraadschap een vislift. De kamers in de lift lopen in een spiraal naar beneden. Een monitoringssysteem met camera’s geeft zicht op de vissen die passeren. De stroomsnelheid van het water in de lift is op afstand aan te passen.

Met de aanleg van de vislift en de buis ontstaat een ecologische verbinding tussen de Maalvliet van gemaal De Koekoek en de Lopikerwetering. ln combinatie met eerder aangelegde vispassages kunnen vissen dan naar de Gekanaliseerde Hollandse lJssel zwemmen en omgekeerd, schrijft De Stichtse Rijnlanden.

De provincie Utrecht draagt bij aan kosten vanuit een Europese subsidie.

 

CORRECTIE
In dit artikel stond dat de vislift wordt geplaatst bij gemaal Koekoek. Dat moet zijn gemaal De Zwaan. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...