secundair logo knw 1

Hein Molenkamp van Water Alliance reikt in de studio de prijs uit aan winnaar Simon Jagers van Semiotic Labs | Beeld uit de video

Semiotic Labs heeft met de realtime monitoringsunit SAM4 de WIS Award gewonnen. De publieksprijs ging naar het scheprad CirCleaner van Noria dat plastic uit rivieren verwijdert. 

Het was de 6e editie van de WIS Award, die wordt georganiseerd door netwerkorganisatie Water Alliance. De finale had vanmiddag plaats. Het door de coronacrisis uitgestelde evenement kreeg een digitale uitvoering dat door 300 mensen middels een zoomverbinding werd gevolgd. De 7 innovaties werden gepitcht ten overstaan van publiek en een vakjury onder voorzitterschap van Cees Buisman. 

De winnende innovatie SAM4 biedt inzicht in de conditie, prestaties en het energieverbruik van aangesloten assets en bestaat uit sensor-hardware, analytics en een dashboard voor een realtime monitoring van pompen. De techniek laat in een heel vroeg stadium zien wanneer Simon Jagers 180 vk Simon Jagerseen pomp gaat falen. “Wij kijken in het hart van de motor. Meer traditionele technieken kijken naar de buitenkant”, aldus oprichter Simon Jagers. Hij was een blij man toen juryvoorzitter Buisman zijn innovatie tot winnaar van de WIS Award uitriep. 

Hoge kwaliteit
Buisman, die elke verkiezing nog als voorzitter van de jury heeft meegemaakt, stelde dat de innovaties die dit jaar meedongen naar de WIS Award van een andere categorie waren. “Het is bijzonder dat we elke keer andere bedrijven met nieuwe ideeën hebben. Dat is erg indrukwekkend. En we hebben dit jaar 7 echt interessante technologieën. We zien een hoge kwaliteit.” 

De jury noemde de SAM4 een innovatief concept. Jurylid Jantienne van der Meij memoreerde dat Semiotic Labs gedurende de Q&A de jury overtuigde dat het systeem niet gevoelig is voor cybersecurity dreiging. In de videopresentatie werd de toegevoegde waarde goed onderstreept, aldus Van der Meij. “De techniek is gereed voor de markt en er zijn al contacten met waterschappen.” 

Bij de weging van de stemmen voor de hoofdprijs ter waarde van 10.000 euro aan marketing-ondersteuning, telde het oordeel van de vakjury het zwaarst. De stemmen die door het publiek waren uitgebracht werden voor een derde meegewogen.

Publiekprijs
Rinze de Vries 180 vk Rinze de VriesDe publieksprijs was voor de CirCleaner van Noria. Rinze de Vries van Noria pitchte de afvalschep die plastic uit de rivieren oppakt. Het ontwerp met een scheprad dat werkt op de stroming van de rivier en visvriendelijk is, voert het gevangen afval via de holle as af naar de zijkant, waar het wordt verzameld en periodiek afgevoerd. Er zijn 200 hotspots in Nederland waar het rad kan worden ingezet om plastics af te vangen, aldus Noria. 

Namens de vakjury noemde Buisman de afvalschep een ingenieus systeem waarbij hij de hoop uitsprak dat de innovatie een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de plasticvervuiling wereldwijd.  

De andere innovaties die waren doorgedrongen tot de finale waren de Smartbox van Jotem (compacte en draagbare waterbehandelingsunit), FOX Friendly Oxodation van O3 systems (reiniging van water met een laserbron), Tubular FO van Berghof Membrane Technology (technologie van buisvormige voorwaartse osmose), Nanobubble-technologie van Royal Brinkman (verrijking irrigatiewater in de tuinbouw) en Susfire, een gepatenteerde technologie van de start-up Susphos, die reststromen uit afvalwater opwaardeert tot fosfaatproducten die direct op de markt afgezet kunnen worden, zoals vlamvertragers.

De vorige winnaar van de WIS Award was Hydraloop, de producent van kleinschalige water-recycling-systemen voor woningen en kantoren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.