Royal HaskoningDHV heeft tijdens de Water & Energy Exchange conferentie (WEX) 2023 de Innovation Award in Digitalised Water Management gewonnen met Twinn Aquasuite-software. Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) maakt gebruikt van de applicatie.

De dinsdag uitgereikte WEX award aan Royal HaskoningDHV en WBL betekent een erkenning als ‘de best-in-class digitale infrastructuurprojecten en AI-initiatieven’ binnen de waterindustrie.

Twinn Aquasuite software gebruikt machine learning om in een zeer vroeg stadium te detecteren als pompen achteruit beginnen te gaan of dat de druk in leidingen afneemt, wat duidt op gevaar voor een verstopping. De digitale twin geeft deze waarschuwingen door aan de centrale controlekamer, waarna operators kunnen ingrijpen.

De digital twin, ook genomineerd voor De Vernufteling, de prijs van de Koninklijke Nlingenieurs, wordt door WBL toegepast. Met de software overziet het waterschap de werking van het afvalwatertransportsysteem, bestaande uit onder andere 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties, 5 slibontwateringsinstallaties en 150 gemalen.

"In de toekomst wil WBL deze oplossing uitbreiden naar 3.000 gemeentelijke waterstations om echt inzicht te krijgen in hoe de waterketen als geheel werkt", stelt Léon Verhaegen, senior projectleider ICT en Innovatie bij WBL.