secundair logo knw 1

Royal HaskoningDHV heeft tijdens de Water & Energy Exchange conferentie (WEX) 2023 de Innovation Award in Digitalised Water Management gewonnen met Twinn Aquasuite-software. Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) maakt gebruikt van de applicatie.

De dinsdag uitgereikte WEX award aan Royal HaskoningDHV en WBL betekent een erkenning als ‘de best-in-class digitale infrastructuurprojecten en AI-initiatieven’ binnen de waterindustrie.

Twinn Aquasuite software gebruikt machine learning om in een zeer vroeg stadium te detecteren als pompen achteruit beginnen te gaan of dat de druk in leidingen afneemt, wat duidt op gevaar voor een verstopping. De digitale twin geeft deze waarschuwingen door aan de centrale controlekamer, waarna operators kunnen ingrijpen.

De digital twin, ook genomineerd voor De Vernufteling, de prijs van de Koninklijke Nlingenieurs, wordt door WBL toegepast. Met de software overziet het waterschap de werking van het afvalwatertransportsysteem, bestaande uit onder andere 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties, 5 slibontwateringsinstallaties en 150 gemalen.

"In de toekomst wil WBL deze oplossing uitbreiden naar 3.000 gemeentelijke waterstations om echt inzicht te krijgen in hoe de waterketen als geheel werkt", stelt Léon Verhaegen, senior projectleider ICT en Innovatie bij WBL.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.