De awzi Parque Novo Mundo in São Paulo | Foto Royal HaskoningDHV

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat de Nereda-zuiveringstechnologie leveren voor de Parque Novo Mundo afvalwaterzuiveringsinstallatie in São Paulo. Het is de 17e Nereda-installatie die in Brazilië in bedrijf komt. Wereldwijd zijn er nu 120 geplaatst op 6 continenten.

De aankondiging past in het beleid van de Braziliaanse regering om de toegang tot drinkwater en afvalwaterzuivering significant te verbeteren. In 2033 moet 99 procent van de Braziliaanse bevolking toegang hebben tot drinkwater en 90 procent tot rioolwaterverzameling en -behandeling. Er wordt ongeveer 130 miljard euro geïnvesteerd om de doelen te halen.

Een en ander betekent dat de waterzuiveringsindustrie in Brazilië een transitie ondergaat. Die is gericht op het verbeteren van de infrastructuur, verhogen van de efficiëntie en implementeren van innovatieve, duurzame oplossingen. Er wordt ingezet op digitalisering van registratieprocessen, vermindering van waterverliezen, diversificatie van waterbronnen (inclusief ontzilting), hergebruik van water, gedecentraliseerde zuivering en operationele efficiëntie en optimalisatie.

Plaatsing van de Nereda-installatie op de awzi Parque Novo Mundo is onderdeel van het Integra Tietê project dat in maart 2023 van start is gegaan om de waterkwaliteit van de rivier de Tietê, de grootste rivier in de staat São Paulo, te verbeteren. Belangrijk doel is om de zuiveringscapaciteit uit te breiden en de kwaliteit van het effluent van de installaties te verbeteren en te voorkomen dat ongezuiverd afvalwater in de Tietê terechtkomt.

Royal HaskoningDHV's Nereda aërobe korrelslibtechnologie zal het zuiveringsproces versnellen en daardoor de capaciteit van de awzi met 3,5 keer vergroten. De bouw van de nieuwe installatie neemt twee jaar in beslag en zal in 2027 operationeel zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.