secundair logo knw 1

De Ephyra installatie | Foto Royal HaskoningDHV

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV is met 2 projecten genomineerd voor De Vernufteling, de prijs van de Koninklijke Nlingenieurs. Het betreffen het gistingsconcept Ephyra en de Digital Twin, zoals toegepast op het afvalwatertransportsysteem Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Ook de Antea Group is genomineerd met het recyclingsconcept Closing the Loop.

Om in aanmerking te komen voor De Vernufteling moet het project vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend zijn met een duidelijke maatschappelijke relevantie. De jury onder voorzitterschap van Annemieke Nijhof kreeg 17 inzendingen onder ogen en stelde vast dat 5 inzendingen in aanmerking komen voor De Vernufteling.

Naast de inzendingen van Royal HaskoningDHV en Antea Group zijn dat de Slimme Tegel van Kitt Engineering en De Houtkern bouwmethode van ABT.

De jury zag thema’s als digitalisering, circulariteit en gebiedsontwikkeling bij verschillende inzendingen terug. Innovaties rond citizen science, biodiversiteit of energie uit wind of water ontbraken.

Als Royal Haskoning DHV wint, dan prolongeert het adviesbureau de titel, want ook vorig jaar sleepte het de prijs in de wacht met de kleinschalige (package) Nereda-installatie -  een concept dat samen met Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw is ontwikkeld.

Dit jaar maken alle 17 inzendingen kans op de publieksprijs. De prijzen worden 11 mei uitgereikt door de Koninklijke Nlingenieurs, die de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject jaarlijks organiseert in samenwerking met vakblad De Ingenieur. Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Van 13 april t/m 4 mei 2023 kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project via www.devernufteling.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.