secundair logo knw 1

De Ephyra installatie | Foto Royal HaskoningDHV

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV is met 2 projecten genomineerd voor De Vernufteling, de prijs van de Koninklijke Nlingenieurs. Het betreffen het gistingsconcept Ephyra en de Digital Twin, zoals toegepast op het afvalwatertransportsysteem Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Ook de Antea Group is genomineerd met het recyclingsconcept Closing the Loop.

Om in aanmerking te komen voor De Vernufteling moet het project vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend zijn met een duidelijke maatschappelijke relevantie. De jury onder voorzitterschap van Annemieke Nijhof kreeg 17 inzendingen onder ogen en stelde vast dat 5 inzendingen in aanmerking komen voor De Vernufteling.

Naast de inzendingen van Royal HaskoningDHV en Antea Group zijn dat de Slimme Tegel van Kitt Engineering en De Houtkern bouwmethode van ABT.

De jury zag thema’s als digitalisering, circulariteit en gebiedsontwikkeling bij verschillende inzendingen terug. Innovaties rond citizen science, biodiversiteit of energie uit wind of water ontbraken.

Als Royal Haskoning DHV wint, dan prolongeert het adviesbureau de titel, want ook vorig jaar sleepte het de prijs in de wacht met de kleinschalige (package) Nereda-installatie -  een concept dat samen met Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw is ontwikkeld.

Dit jaar maken alle 17 inzendingen kans op de publieksprijs. De prijzen worden 11 mei uitgereikt door de Koninklijke Nlingenieurs, die de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject jaarlijks organiseert in samenwerking met vakblad De Ingenieur. Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Van 13 april t/m 4 mei 2023 kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project via www.devernufteling.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John