secundair logo knw 1

De Ephyra installatie | Foto Royal HaskoningDHV

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV is met 2 projecten genomineerd voor De Vernufteling, de prijs van de Koninklijke Nlingenieurs. Het betreffen het gistingsconcept Ephyra en de Digital Twin, zoals toegepast op het afvalwatertransportsysteem Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Ook de Antea Group is genomineerd met het recyclingsconcept Closing the Loop.

Om in aanmerking te komen voor De Vernufteling moet het project vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend zijn met een duidelijke maatschappelijke relevantie. De jury onder voorzitterschap van Annemieke Nijhof kreeg 17 inzendingen onder ogen en stelde vast dat 5 inzendingen in aanmerking komen voor De Vernufteling.

Naast de inzendingen van Royal HaskoningDHV en Antea Group zijn dat de Slimme Tegel van Kitt Engineering en De Houtkern bouwmethode van ABT.

De jury zag thema’s als digitalisering, circulariteit en gebiedsontwikkeling bij verschillende inzendingen terug. Innovaties rond citizen science, biodiversiteit of energie uit wind of water ontbraken.

Als Royal Haskoning DHV wint, dan prolongeert het adviesbureau de titel, want ook vorig jaar sleepte het de prijs in de wacht met de kleinschalige (package) Nereda-installatie -  een concept dat samen met Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw is ontwikkeld.

Dit jaar maken alle 17 inzendingen kans op de publieksprijs. De prijzen worden 11 mei uitgereikt door de Koninklijke Nlingenieurs, die de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject jaarlijks organiseert in samenwerking met vakblad De Ingenieur. Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Van 13 april t/m 4 mei 2023 kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project via www.devernufteling.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.