secundair logo knw 1

Besturen van een robotfrees vanuit de controlekamer I Foto: M.A.W. van den Buijs / Future-Proof B.V.

Het is nu onder de voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan om asbesthoudende voegenkit in riolering te bewerken met een robotfrees. Een nieuwe werkinstructie bevat hiervoor een stappenplan.

De werkinstructie is opgesteld door Stichting RIONED en de Nederlandse vereniging van Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT). RIONED is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer, terwijl bij NSTT meer dan 200 bedrijven, (overheids)instanties en personen zijn aangesloten.

Stappenplan voor veilig frezen
Op basis van onderzoek in samenwerking met een aantal gemeenten maakten zij het stappenplan. Hierin staan aandachtspunten om asbesthoudende voegenkit in riolen te frezen op een manier die veilig is voor mens en milieu.

Het gaat om risicoklasse 1, de laagste van de drie risicoklassen bij asbestverwijdering. De blootstellingsnorm wordt hierbij niet overschreden. Daarom kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer en hoeft hiervoor niet een gecertificeerd bedrijf te worden ingeschakeld.

De werkinstructie is bedoeld voor medewerkers die gebruikmaken van een robotfrees, een op afstand bestuurbare frees. Als de voegenkit handmatig of met gereedschappen wordt bewerkt, is de instructie niet van toepassing.

Nu uitzondering op verbod
Door de nieuwe werkinstructie geldt er nu voor het robotfrezen van asbesthoudende voegenkit in riolen een uitzondering op het verbod op het bewerken van asbest volgens artikel 5 van het Productenbesluit asbest. Hierover bestond geruime tijd onduidelijkheid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eind juni de uitzondering bevestigd na afstemming met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Werkzaamheden met asbest moeten zorgvuldig worden uitgevoerd, staat in de werkinstructie. Daarmee wordt de blootstelling aan asbestvezels voorkomen of anders zo laag mogelijk onder de grenswaarde van 2.000 vezels/m3 gehouden.

Een van de voorwaarden is dat het werk eerst wordt aangemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, voordat met de uitvoering wordt begonnen. Ook moeten na het frezen de robotfrees en de slang direct worden schoongemaakt. Het is tevens belangrijk dat de betrokken medewerkers goede voorlichting krijgen over het werken met asbest, zodat zij de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.

Voor frezen in oudere riolen
De instructie is gericht op het aanpakken van oudere riolen. Tot ongeveer de jaren zeventig van de vorige eeuw werden zij waterdicht verbonden met voegenkit. Hieraan is vaak een kleine hoeveelheid asbest toegevoegd voor een betere verwerkbaarheid.

Veel van deze oudere rioleringen moeten inmiddels worden gerepareerd en gerenoveerd. Dat gebeurt door een kousrenovatie of een deelreparatie. Het kan hierbij nodig zijn om eerst het instulpend voegmateriaal weg te frezen, zodat de kous goed kan worden aangebracht.

De aannemer kan dit onder risicoklasse 1 doen met een op afstand bestuurbare frees. De weggefreesde voegenkit wordt samen met het opgezogen spoelwater geloosd in een asbestzak. Het voorbezonken water kan daarna via een asbestfilter van 5 micron veilig worden afgelaten in het riool, terwijl het asbesthoudend residu wordt verwerkt als asbesthoudend afval. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!