secundair logo knw 1

Op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gorinchem test Waterschap Rivierenland de nieuwe opslagbatterij van AquaBattery, de Blue Battery. Met de innovatieve waterbatterij wil het waterschap overtollige stroom opslaan dat is geproduceerd door de 2.700 zonnepanelen op de rwzi. Met de opslag hoopt Rivierenland het rendement van het zonnepark te vergroten.

Het is een grote uitdaging om de productie van stroom aan te laten sluiten bij de behoefte, aldus het waterschap. Met opslag van overtollige stroom kan aanbod en vraag beter op elkaar worden afgestemd. Opslag op de locatie voorkomt voorts gebruik van het vaak overbelaste stroomnetwerk en kan bovendien verstoringen op het zonnepark voorkomen, aldus Rivierenland. “Daarnaast heeft het een positief effect op de CO2-uitstoot.”

Milieuvriendelijk opslagsysteem
De Blue Battery is een nieuwe vorm van energieopslag die door AquaBattery in Leiderdorp is ontwikkeld in samenwerking met diverse partners. Water en zout worden als milieuvriendelijk opslagmedium gebruikt; het opslagsysteem maakt gebruik van het potentiaalverschil dat bestaat tussen zout en zoet water. Met membraantechnologie wordt energie opgeslagen. De blauwe waterbatterij biedt energieopslag en -ontlading gedurende een langere periode.

Aqua Battery, een spin-off van onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden, testte het concept op The Green Village, de pilotlocatie op TU Delft Campus. Dat gebeurde in meerdere pilots, resulterend in een duurzame batterij met een capaciteit van 10 kWh.

Microgrid
In een nieuwe fase werd de batterij getest in een zogeheten microgrid op de pilotlocatie van TU Delft. In deze proefopstelling werd een koppeling gemaakt tussen zonnepanelen, de Blue Battery, een energieproducerende waterstofauto en verbruikers van energie op de pilotlocatie met als onderzoeksvragen: hoe krijg je een een stabiel lokaal energienetwerk en hoe is de samenwerking tussen verschillende vormen van duurzame energieopwekking, energieopslag, en energieverbruik in een microgrid?

Nu deze test succesvol is afgerond, maakt het bedrijf met de opstelling in Gorinchem een volgende stap in de ontwikkeling van het batterijsysteem. Er wordt gewerkt met 20 kuub zoet water (het dubbele van de eerste pilot) verdeeld over verschillende aan elkaar gekoppelde tanks, die zijn geplaatst in een zeecontainer. Als de proef bij Rivierenland slaagt, wil het bedrijf het systeem gaan testen in een nog grotere opstelling. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.