Hoogheemraadschap van Rijnland past bij het baggeren van de Amstelveense Poel een innovatieve techniek toe om onder andere de elektrische kranen van energie te voorzien. Hiervoor worden waterstofcellen gebruikt.
Rijnland gaat samen met aannemer Verboon Maasland de waterkwaliteit in de Amstelveense Poel verbeteren. Het water is niet helder en bevat te veel blauwalgen. In een afgesloten deel daarvan, de Kleine Poel, start nu eerst een pilot om te testen of de maatregelen inderdaad goed werken.
Hierbij wordt gebruikgemaakt van enkele nieuwe technieken, waaronder de inzet van waterstofcellen bij het baggeren. De toelichting van Rijnland: “De elektrische kranen die de bagger ontgraven en overslaan, worden van energie voorzien door een waterstofaggregaat. Ook de bouwkeet en de duwboot worden daarmee opgeladen.”
Het baggeren op waterstof past volgens Rijnland bij het doel om 100 procent circulair te werken in 2050 . “Daarom verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen bij werkzaamheden én geven we nieuwe technieken een kans in onze projecten.”
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.