PWN en Evides Industriewater (EIW) beginnen samen een nieuwe onderneming die industriewater gaat leveren in Noord-Holland. De joint venture met de naam NH-Water gaat ook onderzoeken welke bronnen daarvoor het meest geschikt zijn.

Dit maken beide bedrijven bekend, nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorig maand groen licht heeft gegeven aan de nieuwe onderneming. De autoriteit toetst voorgenomen fusies of overnames op eventuele negatieve gevolgen voor concurrentie. “Er blijft voldoende concurrentie over nadat de nieuwe onderneming is gevormd”, aldus ACM.

Met de joint venture spelen PWN en EIW in op de toenemende vraag naar industriewater in Noord-Holland. “We zien dat in sommige sectoren, zoals datacenters, de behoefte aan industriewater groeit. Hiervoor is vaak geen water van drinkwaterkwaliteit nodig. Veel industrieën en grote datacenters hebben behoefte aan een andere kwaliteit water dan drinkwater”, aldus een toelichting op de joint venture.

PWN is het waterleidingbedrijf in Noord-Holland. Het bedrijf produceert drinkwater voor bijna 800.000 aansluitingen en beheert het waterleidingnet in de noordelijke provincie. EIW is onderdeel van Evides Waterbedrijf en levert jaarlijks zo’n 150 miljoen m3 proceswater en zuivert een vergelijkbare hoeveelheid afvalwater.

PWN heeft in 2021 een industriewaterbeleid vastgesteld, zegt Gijs ten Bosch, sectordirecteur Bedrijfsvoering in de toelichting. “Het uitgangspunt daarvan is dat we in de toekomst géén water van drinkwaterkwaliteit meer willen leveren als dat niet nodig is. Zo blijft het drinkwatersysteem van PWN beschikbaar om de groeiende drinkwatervraag veroorzaakt door bevolkingsgroei op te vangen.”

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!