secundair logo knw 1

Circulair fietspad van CirculinQ op Campus TU Delft

PlasticRoad krijgt een nieuwe naam: CirculinQ. De onderneming, een joint venture van VolkerWessels en Wavin, licht toe dat de nieuwe naam beter past bij haar ambitie en kerneigenschappen: circulariteit van water en gebruikte grondstoffen, klimaatadaptatie en modulariteit.

Het bedrijf maakte in 2018 naam met de introductie van het kunststof fietspad (PlasticRoad). De eerste ter wereld werd in Zwolle aangelegd. Het betrof een pilot met een dertig meter lange strook, die evenveel gerecycled plastic bevatte als 218 duizend plastic bekers. Door de holle constructie kon overtallig water snel worden afgevoerd.

Inmiddels afficheert het bedrijf zich als ‘innovator van klimaatadaptieve infrastructurele oplossingen’ en maakt het klimaatbestendige fietspaden, voetpaden en parkeergelegenheden met ‘meer dan 80 procent van grondstoffen, maximaal hergebruik na demontage en een gegarandeerd lage CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus’. De claim daarbij is dat de elementverharding lokale waterproblematiek reduceert.

“Onze producten zijn op vele plaatsen terug te vinden, in zowel binnen- als buitenland. De urgentie van het anders denken over waterbeheer, klimaatadaptatie en het anders benaderen van het huidige systeem werd nogmaals onderstreept op de United Nations Water Conference in New York. Dit maakt dat wij doorgaan met investeren in een breder aanbod. Bij deze ambitie hoort een nieuwe naam, CirculinQ”, zegt managing director Jeroen Oudshoorn in een toelichting op de naamsverandering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.