PlasticRoad krijgt een nieuwe naam: CirculinQ. De onderneming, een joint venture van VolkerWessels en Wavin, ligt toe dat de nieuwe naam beter past bij haar ambitie en kerneigenschappen: circulariteit van water en gebruikte grondstoffen, klimaatadaptatie en modulariteit.

Het bedrijf maakte in 2018 naam met de introductie van het kunststof fietspad (PlasticRoad). De eerste ter wereld werd in Zwolle aangelegd. Het betrof een pilot met een dertig meter lange strook, die evenveel gerecycled plastic bevatte als 218 duizend plastic bekers. Door de holle constructie kon overtallig water snel worden afgevoerd.

Inmiddels afficheert het bedrijf zich als ‘innovator van klimaatadaptieve infrastructurele oplossingen’ en maakt het klimaatbestendige fietspaden, voetpaden en parkeergelegenheden met ‘meer dan 80 procent van grondstoffen, maximaal hergebruik na demontage en een gegarandeerd lage CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus’. De claim daarbij is dat de elementverharding lokale waterproblematiek reduceert.

“Onze producten zijn op vele plaatsen terug te vinden, in zowel binnen- als buitenland. De urgentie van het anders denken over waterbeheer, klimaatadaptatie en het anders benaderen van het huidige systeem werd nogmaals onderstreept op de United Nations Water Conference in New York. Dit maakt dat wij doorgaan met investeren in een breder aanbod. Bij deze ambitie hoort een nieuwe naam, CirculinQ”, zegt managing director Jeroen Oudshoorn in een toelichting op de naamsverandering.