secundair logo knw 1

Brian Oost (ESKA) en René Rozendal (Paques Biomaterials) tekenen de Memorandum of Understanding voor de bouw van een PHA-fabriek in Hoogezand | Foto Paques Biomaterials

Paques Biomaterials heeft met ESKA een intentieverklaring getekend voor de bouw van een full scale fabriek voor de productie van PHA. De biologische plasticvervanger wordt gewonnen uit het proceswater van de kartonproducent. De beoogde locatie is Hoogezand in Groningen, de vestigingsplaats van ESKA.

Volgens de Memorandum of Understanding nemen beide partijen medio volgend jaar een investeringsbeslissing. Tot die tijd treffen ze voorbereidende werkzaamheden.

Het biopolymeer polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een plasticvervanger, die op natuurlijke wijze afbreekt. Het wordt gemaakt door bacteriën uit organische afvalstromen, zoals zuiveringsslib of afvalwater van de voedingsindustrie. Paques Biomaterials heeft een gepatenteerde methode ontwikkeld om PHA in biomassa te vormen, de kwaliteit ervan stabiliseren en het polymeer te zuiveren. Het bedrijf brengt de plasticvervanger onder de merknaam Caleyda op de markt.

Voor Paques Biomaterials is de bouw van een fabriek in Hoogezand een grote stap in opschaling, laat het bedrijf in een persverklaring weten. René Rozendal, co-founder van het technoligiebedrijf: “We bereiden nu met ESKA de bouw van de eerste full-scale PHA-biomassa fabriek voor. Deze stap is een wereldwijde primeur in de PHA-industrie, maar ook in de papierindustrie. Met het produceren van PHA in het proceswater kun je namelijk met waterbehandeling waarde creëren.”

Paques is ook actief in Emmen, waar het een demo-installatie voor de productie van PHA bouwt. Daarvoor haalde het begin dit jaar 14 miljoen euro aan investeringsgeld op. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek in Emmen voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar.

Voor ESKA, gespecialiseerd in de productie van massief karton, biedt de samenwerking met Paques Biomaterials de mogelijkheid om de productie verder te verduurzamen in Hoogezand. “Bij alles wat we doen te zoeken naar circulaire oplossingen die echt goed zijn voor de maatschappij. Daarom hebben wij ervoor gekozen ’s werelds eerste industriële waterbehandeling te realiseren, die zowel ons proceswater schoonhoudt als PHA maakt”, zegt Bert Bodeweges, manager corporate social responsibility bij ESKA.

“Ons proceswater bevat een waardevolle organische reststroom, die nog nauwelijks wordt gevaloriseerd. Het draagt tevens bij aan een circulaire papierindustrie, omdat PHA ook toegepast kan worden als bio-afbreekbare barrière-coating en/of lijm in onze producten. Als wij met ons eigen proceswater PHA produceren en het vervolgens in onze eigen producten kunnen toepassen, is dat natuurlijk circulariteit ten top.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.