secundair logo knw 1

De vestiging van Paques Biomaterials op het bedrijventerrein GETEC in Emmen werd oktober vorig jaar gevierd met het hijsen van de vlag | Foto Paques Biomaterials

Paques Biomaterials heeft 14 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald voor de bouw van een demofabriek in Emmen waarin het biopolymeer Caleyda wordt geproduceerd. In de toekomst moet er een full-scale extractiefabriek komen waar het biopolymeer op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden.

Paques Biomaterials wil op het bedrijventerrein GETEC in Emmen een demo-installatie bouwen voor de productie van het biopolymeer PHA onder de merknaam Caleyda. Met de financiering van Invest-NL en de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij NOM is die stap nu mogelijk. Onderdeel van de investeringsronde is ook een lening van Energiefonds Drenthe.

Caleyda geldt als voor natuurlijk alternatief voor plastic. Het biopolymeer PHA is 100 procent afbreekbaar. De ontwikkeling van de technologie om het biopolymeer uit afvalwater te winnen is 10 jaar geleden begonnen door het bedrijf Paques in samenwerking met TU Delft. 3 jaar geleden is de technologie ondergebracht in Paques Biomaterial, dat sindsdien heeft gewerkt aan verdere ontwikkeling van de technologie op laboratorium- en pilotschaal. 

In 2022 werd een proefinstallatie geplaatst op het terrein van afval- en energiebedrijf HVC in Dordrecht. In de installatie werden vetzuurrijke afvalwaterstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën die PHA produceerden. De pilot die werd uitgevoerd in samenwerking met vijf waterschappen, was een succes en nadien werd de gepatenteerde technologie in samenwerking met Kolon Industries in Zuid-Korea, circulair reststromenbedrijf Looop in Venlo, en Senbis Polymer Innovations in Emmen verder verfijnd. 

Met de demofabriek in Emmen wil Paques Biomaterials de volgende stap zetten. Hier wordt het ruwe PHA geëxtraheerd tot een hoogkwalitatief biopolymeer dat voor een breed scala aan toepassingen gebruikt kan worden, staat in een persverklaring.

De potentie voor PHA is enorm groot, aldus Paques Biomaterials. De wereldwijde markt voor bioplastics groeit naar schatting van 2,18 miljoen ton in 2023 naar 7,43 miljoen ton in 2028, stelt het bedrijf dat de ambitie heeft om flink deel van deze groeimarkt in handen te krijgen. 

Om die reden wil het in de toekomst een 'full-scale extractiefabriek' bouwen waar het biopolymeer PHA op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden. Paques heeft daartoe al een optie genomen op een perceel van 3,2 hectare op het bedrijventerrein in Emmen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn