secundair logo knw 1

Beeld van de ondertekening van het contract bij de Duitse beurs IFAT I Foto: NX Filtration

NX Filtration gaat holle vezel nanofiltratie (HFNF) membranen leveren voor de productie van drinkwater door het Mexicaanse waterbedrijf Sistema de Agua Potable y Alcantarillado de León (SAPAL). Het is voor het Enschedese bedrijf, een wereldleider bij deze techniek, de grootste opdracht tot nu toe.

Het contract is afgelopen week getekend tijdens de vakbeurs IFAT in München. De levering van de HFNF membranen gaat via EcoAzur, de distributeur van de producten van NX Filtration in Mexico. Het is voor de tweede keer dat SAPAL in zee gaat met NX Filtration, want de technologie wordt sinds 2022 al bij een kleinschaliger project ingezet.

Het nieuwe project is een onderdeel van het programma Estaciones Regeneradoras de Agua (ERA) van SAPAL. Doel is om drinkwater te produceren op basis van water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Desbaste in de stad León. Voor de aanvullende zuiveringsstap wordt het concept van indirect waterhergebruik toegepast.

In het kader hiervan worden holle vezel nanofiltratie en geavanceerde oxidatietechnieken ingezet. NX Filtration omschrijft de toepassing van de holle vezel nanofiltratie membranen bij het project als een ‘efficiënte, kosteneffectieve en grotendeels chemicaliënvrije waterbehandeling die bijdraagt aan een verbeterde waterkwaliteit en ecologische duurzaamheid op momenteel de grootste schaal ter wereld’.

Het project bestaat uit twee fasen met ieder een capaciteit van 17.000 kubieke meter water per dag. De nu afgesloten overeenkomst geldt voor fase 1. Naar verwachting wordt deze fase voor eind 2024 afgerond. SAPAL wil vervolgens aanbesteden voor fase 2. Daarmee zal dan de capaciteit worden verdubbeld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.