secundair logo knw 1

Beeld van de ondertekening van het contract bij de Duitse beurs IFAT I Foto: NX Filtration

NX Filtration gaat holle vezel nanofiltratie (HFNF) membranen leveren voor de productie van drinkwater door het Mexicaanse waterbedrijf Sistema de Agua Potable y Alcantarillado de León (SAPAL). Het is voor het Enschedese bedrijf, een wereldleider bij deze techniek, de grootste opdracht tot nu toe.

Het contract is afgelopen week getekend tijdens de vakbeurs IFAT in München. De levering van de HFNF membranen gaat via EcoAzur, de distributeur van de producten van NX Filtration in Mexico. Het is voor de tweede keer dat SAPAL in zee gaat met NX Filtration, want de technologie wordt sinds 2022 al bij een kleinschaliger project ingezet.

Het nieuwe project is een onderdeel van het programma Estaciones Regeneradoras de Agua (ERA) van SAPAL. Doel is om drinkwater te produceren op basis van water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Desbaste in de stad León. Voor de aanvullende zuiveringsstap wordt het concept van indirect waterhergebruik toegepast.

In het kader hiervan worden holle vezel nanofiltratie en geavanceerde oxidatietechnieken ingezet. NX Filtration omschrijft de toepassing van de holle vezel nanofiltratie membranen bij het project als een ‘efficiënte, kosteneffectieve en grotendeels chemicaliënvrije waterbehandeling die bijdraagt aan een verbeterde waterkwaliteit en ecologische duurzaamheid op momenteel de grootste schaal ter wereld’.

Het project bestaat uit twee fasen met ieder een capaciteit van 17.000 kubieke meter water per dag. De nu afgesloten overeenkomst geldt voor fase 1. Naar verwachting wordt deze fase voor eind 2024 afgerond. SAPAL wil vervolgens aanbesteden voor fase 2. Daarmee zal dan de capaciteit worden verdubbeld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/