NX Filtration heeft een goed eerste half jaar achter de rug. De omzet steeg met 57 procent en de ordeportefeuille is sterk uitgebreid. Dat laat de beursgenoteerde producent van hollevezel-nanofiltratiemenbranen weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
Michiel Staatsen, coo van NX Filtration, omschrijft in de persverklaring de ontwikkelingen van NX Filtration in het eerste halfjaar als ‘zeer positief’. Niet alleen realiseert het bedrijf een omzetgroei 57 procent, ook is sprake van sterke vraag uit de markt, signaleert de operationeel directeur. “Een bewijs van onze groei en ons vermogen om te schalen is onze grootste order tot nu toe voor 's werelds grootste hollevezel-nanofiltratie waterzuiveringsinstallatie in Mexico met een capaciteit van 17 miljoen liter per dag.”
Het bedrijf bevestigt de eerdere prognose dat de omzet dit jaar uitkomt op 16 miljoen euro. De brutomarge van 59,1 procent (58,9 procent in het eerste halfjaar van 2023) ‘blijft sterk’. Maar niet alle cijfers zijn goed, het bedrijfsresultaat over de eerste helft van dit jaar kleurde met min 6,4 miljoen euro rood tegen min 5,3 miljoen euro vorig jaar.
Die negatieve bedrijfsresultaten plaatst de onderneming in het perspectief van verwachte groei, die is gebaseerd op algemene markttrends, nieuwe pilots, orders die in de pijplijn zitten en de ‘sterke vooruitgang’ die het bedrijf boekt in overeenkomsten met belangrijke producenten die de membraantechologie van NX Filtration gebruiken in hun projecten, zoals Veolia, Aqualia, Suez en Nijhuis Saur.
In dat kader meldt het bedrijf een nieuwe order in Indonesië waar de membraantechnologie van NX Filtration wordt gebruikt in een project voor veenwaterzuivering voor decentrale drinkwaterproductie, ‘een toepassing waarmee we de afgelopen jaren al succesvolle prestaties hebben laten zien’.
Met de productie van membraanmodules in de nieuwe fabriek in Hengelo kan de geplande groei worden gerealiseerd. In de fabriek, die 11 september officieel wordt geopend door Koningin Maxima, kan NX Filtration 50.000 modules per jaar produceren met de mogelijkheid deze capaciteit uit te breiden tot 120.000. “Daarmee zijn we helemaal klaar om onze groeicurve voort te zetten en een steeds grotere impact te hebben op de wereldwijde watertransitie”, zegt Staatsen.
De nanofiltratiemembranen van NX Filtration verwijderen in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit afvalwater.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.