secundair logo knw 1

NX Filtration realiseerde in 2022 een omzet van 8,354 miljoen euro, een stijging van 105 procent ten opzichte van 2021. De Enschedese producent van nanofiltratie membraantechnologie noemt als belangrijke factoren voor de forse groei: sterke marktvraag en succesvol omzetten van pilots in full-scale projecten.

Sinds de introductie van de nieuwe zelf ontwikkelde nanofiltratie membraantechnologie presenteert het bedrijf sterke groeicijfers voor de omzet. In augustus vorig jaar noteerde de onderneming nog een omzetgroei van 188 procent voor de eerste helft van 2022, over het hele jaar is dat 105 procent geworden.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf een totale omzet van €18 tot €22 miljoen, wat opnieuw een sterke stijging zou betekenen. De prognose is gebaseerd op ‘doorbraakorders’ in onder andere Australië, China en Indonesië, uitbouw van de wereldwijde (verkoop)organisatie en grootschalige projecten die voortvloeien uit pilots.

In 2022 is het personeelsbestand gegroeid van 69 FTE naar 135 FTE, waaronder meer dan 15 nationaliteiten. Er zijn nieuwe eigen verkoop- en engineeringteams opgericht, in onder andere Frankrijk, Duitsland, China, Japan en Indonesië. Topman Michiel Staatsen ziet in het vermogen om deskundige mensen aan te trekken het bewijs dat NX Filtration baanbrekende technologie levert.

Verlies
Maar de kosten gaan voor de baten uit. De aanhoudende omzetgroei vergt flinke investeringen, wat ertoe leidt dat het bedrijf oplopende verliescijfers schrijft. In 2022 was er een nettoverlies van €8,6 miljoen, vergeleken met van €4,1 miljoen in 2021. De investeringsuitgaven (Capex) bedroegen €12,6 miljoen in 2022 vergeleken met €8,6 miljoen in 2021. Het bedrijf investeerde in capaciteitsuitbreiding op bestaande locaties, aankoop van grond en ontwikkelingskosten voor de nieuwe fabriek in Hengelo die in de eerste helft van 2024 in bedrijf moet komen en uitbreiding van pilots.

Opzetten van deze proefprojecten is een belangrijk onderdeel van de ‘uitrolstrategie’ die NX Filtration toepast om de nieuwe innovatieve zuiveringstechniek waarmee verontreinigingen, zoals antibiotica, PFAS, virussen en bacteriën uit vervuild water kunnen worden verwijderd, wereldwijd te introduceren. Het bedrijf meldt dat die strategie nog altijd succesvol is, resulterend in een groeiend aantal relaties en herhalingsprojecten voor nieuwe en bestaande grote klanten. “We zijn volledig op koers om onze middellangetermijndoelstelling van 200 pilots te bereiken.”

Watervoetafdruk
Het bedrijf zag de verkoop in de divisie Duurzaam Industrieel Water het sterkst groeien (plus 140 procent). Met name in de voedings- en drankenindustrie en de textielindustrie is er belangstelling voor de membraantechnologie die bijdraagt aan het verkleinen van de watervoetafdruk en verduurzamen van watersystemen.

De activiteiten in gemeentelijke projecten, ondergebracht in de divisie Clean Municipal Water (plus 133 procent), zullen een steeds groter deel in de toekomstig inkomsten vormen, schrijft het bedrijf. In 2022 lag het accent van de divisie op Azië, maar werden ook successen geboekt in Europa en Noord-Amerika met diverse nieuwe proefprojecten en herhaalorders. In België zette het bedrijf de samenwerking voort met Ekopak, in Nederland startte het een project met Vitens gericht op de productie van drinkwater uit de IJssel.


SCHOON WATER EN CO2
Duurzaamheid en een duidelijke ESG-agenda (Environmental, Social en Governance) vormen de kern van de activiteiten van NX Filtration, staat in de toelichting op de jaarcijfers. Om te meten of het bedrijf erin slaagt om zijn ambities waar te maken wordt de impact uitgedrukt in cijfers:
- In 2022 maakte NX Filtration de toegang tot schoon water in 30 landen mogelijk. Met de in 2022 verkochte membranen kan 263 miljard liter schoon water worden geproduceerd, wat overeenkomt met de drinkwatervoorziening voor 48 miljoen personen gedurende één jaar.
- Met de verkoop van membraanmodules in 2022 is 3.578 ton CO2 bespaard tijdens de inzetduur van deze modules, door het gebruik van 6,7 miljoen kg chemicaliën te vermijden en 82 GWh energie te besparen in vergelijking met conventionele technologieën.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.