secundair logo knw 1

Pumpemodul Rioolwaterpompstation is een van de genomineerde innovaties I foto : Pumpemodul AS

De drie nominaties voor de RIONEDinnovatieprijs 2025 zijn bekend. Het gaat om De Gasdetectieklep (door TBS-SVA Groep, W&W Ingenieurs en Waternet), Pumpemodul Rioolwaterpompstation (door Pumpemodul AS) en Volg de Vuile Waterdruppel (door Nelen & Schuurmans).

Welke innovatie op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer wordt de opvolger van de 3D-geprinte walmuurput van Neolithic? Dat wordt beslist op de RIONEDdag die op 6 februari 2025 in Utrecht wordt gehouden. Dan mogen de bezoekers hun stem uitbrengen, nadat de genomineerde innovaties eerst – onder andere met een video – zijn gepresenteerd.

Een onafhankelijke nominatiecommissie heeft de selectie gemaakt uit de acht inzendingen voor de prijs. Deze zijn ingediend door gemeenten, bedrijven en andere organisaties. Volgens de commissie was er een duidelijke top drie.

Niet-begunstigers van Stichting RIONED konden dit keer voor het eerst deelnemen. Dat gaf denktanks en startups de mogelijkheid om ook mee te doen. Hiervan is volgens RIONED goed gebruikgemaakt met een zeer divers aanbod van innovaties als gevolg.

De nominaties
Deze drie innovaties zijn nu nog in de race:

De Gasdetectieklep
TBS-SVA Groep en W&W ingenieurs hebben in samenwerking met Waternet deze nieuwe techniek ontwikkeld om veilig, snel en betrouwbaar gassen in het riool te kunnen meten. De Gasdetectieklep biedt een zeer robuuste, afsluitbare opening in de putdeksel.

Een draaiende beweging met de puthaak geeft toegang tot een geleider. Hierin wordt de slang of telescopische buis van het meetapparaat aangebracht, zonder dat er gassen ontsnappen.

Pumpemodul Rioolwaterpompstation
Dit nieuw type pompstation is een ontwerp van het Noorse bedrijf Pumpemodul AS. Het gaat om een ondergronds pompstation geplaatst in een buitenmantel, dat (inclusief verzamelput en pompen) boven de grond kan worden gebracht voor onderhoud.

Het station is compact en geeft geen stank- of geluidsoverlast. Belangrijkste doel van de innovatie is dat de veiligheid en werkomstandigheden voor onderhoudsmedewerkers worden verbeterd.

Volg de Vuile Waterdruppel
Nelen & Schuurmans (water management consultancy en IT) ontwikkelde deze innovatie. Hiermee wordt het vuile rioolwater een label meegegeven in een integraal hydrodynamisch model. Hetzelfde geldt voor neerslag. Op elke plek in de riolering is de verdeling van schone en vuile waterdruppels bekend en ook is te zien hoe het vuile water zich verspreid in de riolering, op straat of in het oppervlaktewater.

Daardoor kunnen gericht maatregelen worden genomen om schadelijke emissies te voorkomen. Nelen & Schuurmans noemt Volg de Vuile Waterdruppel een mooie invulling van de recent vastgestelde Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn