Nijhuis Saur Industry (NSI) neemt IWE Maleisië, gespecialiseerd in waterzuiveringstechnologieën, over. De begin deze maand overeengekomen acquisitie past in de strategie van de Franse Saur Group om zijn positie in de regio Azië-Stille Oceaan te versterken.
De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 worden afgerond, afhankelijk van goedkeuring door de regelgevende instanties, laat Nijhuis Saur, dochteronderneming van de Saur Group, in een persverklaring weten. Over het overnamebedrag worden geen mededelingen gedaan.
IWE (Industrial Water Engineers) wordt onderdeel van het in Maleisië gevestigde regionale operationele centrum voor NSI Asia Pacific. Met deze regionale hub bedient Nijhuis Saur, binnen de Saur Group verantwoordelijk voor de divisie industrieel water, de industriële watermarkt in de regio Azië-Pacific.
IWE, met ongeveer dertig experts in dienst, is actief in de agrovoedingssector, de papier- en pulpindustrie en de energiesector. De technische expertise en dienstverlening van IWE ‘sluit perfect aan bij de ambitie van de Saur Group’, aldus de persverklaring. Menno Holterman, ceo van Nijhuis Saur Industry, stelt: “IWE Malaysia's technische expertise, referenties en innovatieve oplossingen completeren ons gevarieerde portfolio van geavanceerde waterbehandelingstechnologieën en -diensten.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.