secundair logo knw 1

Nijhuis Saur Industries neemt PWN Technologies, de dochteronderneming van het Noord-Hollands drinkwaterbedrijf PWN, over. Het drinkwaterbedrijf wil zich concentreren op zijn kerntaak: de levering van drinkwater en het beheer van natuurgebieden in de provincie Noord-Holland.

PWN en Nijhuis Saur zullen de komende vijf jaar intensief samenwerken op het gebied van research en development, zo is vastgelegd in een aanvullende overeenkomst.

Met de overname haalt Nijhuis Saur enkele innovatieve zuiveringstechnologieën voor de productie van drinkwater in huis. PWNT, met vestigingen in Nederland en Singapore, is speciaal opgericht om de innovaties van het drinkwaterbedrijf PWN op het gebied van waterbehandeling wereldwijd af te zetten. De dochteronderneming ontwikkelde onder meer ionenwisseling (SIX), inline coagulatie (ILCA) en keramische membraantoepassingen (CeraMac). 

De ontwikkeling van nieuwe technieken bracht ook kopzorgen met zich mee. Zo worstelde PWN met de opstart van drinkwaterfabriek in Andijk waarin de zuiveringstechnieken SIX en CeraMac waren geïmplementeerd. De innovatieve technologiëen werkten in het begin niet naar behoren. De Raad van Commissarissen stelde in het jaarverslag over 2016 vast dat PWNT daardoor in 'een cruciale fase' was beland. De problemen waren voor PWN geen reden om de inzet op innovaties op een lager pitje te zetten. 

PWN Paulien Pistor Paulien Pistor “We hebben gemerkt dat de interesse voor de technologie van PWNT sterk groeit. Om aan de toenemende vraag te voldoen wil PWNT internationaal verder bouwen en zich nog meer richten op de ontwikkeling en het vermarkten van haar kennis en technologie. De aard van die activiteiten passen steeds minder goed bij PWN als moederbedrijf”, zegt Paulien Pistor, de in juli vorig jaar aangetreden algemeen directeur van PWN.

“Oppervlaktewater zal de komende jaren één van de belangrijkste bronnen voor drinkwater worden. De technologie, vaardigheden en expertise van PWNT vormen een essentiële aanvulling op ons innovatie- en technologieportfolio voor het zuiveren van drinkwater”, zegt algemeen directeur Menno Holterman van Nijhuis Saur Industries.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.