secundair logo knw 1

Nijhuis Saur Industries neemt PWN Technologies, de dochteronderneming van het Noord-Hollands drinkwaterbedrijf PWN, over. Het drinkwaterbedrijf wil zich concentreren op zijn kerntaak: de levering van drinkwater en het beheer van natuurgebieden in de provincie Noord-Holland.

PWN en Nijhuis Saur zullen de komende vijf jaar intensief samenwerken op het gebied van research en development, zo is vastgelegd in een aanvullende overeenkomst.

Met de overname haalt Nijhuis Saur enkele innovatieve zuiveringstechnologieën voor de productie van drinkwater in huis. PWNT, met vestigingen in Nederland en Singapore, is speciaal opgericht om de innovaties van het drinkwaterbedrijf PWN op het gebied van waterbehandeling wereldwijd af te zetten. De dochteronderneming ontwikkelde onder meer ionenwisseling (SIX), inline coagulatie (ILCA) en keramische membraantoepassingen (CeraMac). 

De ontwikkeling van nieuwe technieken bracht ook kopzorgen met zich mee. Zo worstelde PWN met de opstart van drinkwaterfabriek in Andijk waarin de zuiveringstechnieken SIX en CeraMac waren geïmplementeerd. De innovatieve technologiëen werkten in het begin niet naar behoren. De Raad van Commissarissen stelde in het jaarverslag over 2016 vast dat PWNT daardoor in 'een cruciale fase' was beland. De problemen waren voor PWN geen reden om de inzet op innovaties op een lager pitje te zetten. 

PWN Paulien Pistor Paulien Pistor “We hebben gemerkt dat de interesse voor de technologie van PWNT sterk groeit. Om aan de toenemende vraag te voldoen wil PWNT internationaal verder bouwen en zich nog meer richten op de ontwikkeling en het vermarkten van haar kennis en technologie. De aard van die activiteiten passen steeds minder goed bij PWN als moederbedrijf”, zegt Paulien Pistor, de in juli vorig jaar aangetreden algemeen directeur van PWN.

“Oppervlaktewater zal de komende jaren één van de belangrijkste bronnen voor drinkwater worden. De technologie, vaardigheden en expertise van PWNT vormen een essentiële aanvulling op ons innovatie- en technologieportfolio voor het zuiveren van drinkwater”, zegt algemeen directeur Menno Holterman van Nijhuis Saur Industries.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.