Nijhuis Saur Industries neemt PWN Technologies, de dochteronderneming van het Noord-Hollands drinkwaterbedrijf PWN, over. Het drinkwaterbedrijf wil zich concentreren op zijn kerntaak: de levering van drinkwater en het beheer van natuurgebieden in de provincie Noord-Holland.

PWN en Nijhuis Saur zullen de komende vijf jaar intensief samenwerken op het gebied van research en development, zo is vastgelegd in een aanvullende overeenkomst.

Met de overname haalt Nijhuis Saur enkele innovatieve zuiveringstechnologieën voor de productie van drinkwater in huis. PWNT, met vestigingen in Nederland en Singapore, is speciaal opgericht om de innovaties van het drinkwaterbedrijf PWN op het gebied van waterbehandeling wereldwijd af te zetten. De dochteronderneming ontwikkelde onder meer ionenwisseling (SIX), inline coagulatie (ILCA) en keramische membraantoepassingen (CeraMac). 

De ontwikkeling van nieuwe technieken bracht ook kopzorgen met zich mee. Zo worstelde PWN met de opstart van drinkwaterfabriek in Andijk waarin de zuiveringstechnieken SIX en CeraMac waren geïmplementeerd. De innovatieve technologiëen werkten in het begin niet naar behoren. De Raad van Commissarissen stelde in het jaarverslag over 2016 vast dat PWNT daardoor in 'een cruciale fase' was beland. De problemen waren voor PWN geen reden om de inzet op innovaties op een lager pitje te zetten. 

PWN Paulien Pistor Paulien Pistor “We hebben gemerkt dat de interesse voor de technologie van PWNT sterk groeit. Om aan de toenemende vraag te voldoen wil PWNT internationaal verder bouwen en zich nog meer richten op de ontwikkeling en het vermarkten van haar kennis en technologie. De aard van die activiteiten passen steeds minder goed bij PWN als moederbedrijf”, zegt Paulien Pistor, de in juli vorig jaar aangetreden algemeen directeur van PWN.

“Oppervlaktewater zal de komende jaren één van de belangrijkste bronnen voor drinkwater worden. De technologie, vaardigheden en expertise van PWNT vormen een essentiële aanvulling op ons innovatie- en technologieportfolio voor het zuiveren van drinkwater”, zegt algemeen directeur Menno Holterman van Nijhuis Saur Industries.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!