secundair logo knw 1

Een impressie van de nieuwe zuiveringsinstallatie in Assiut | Beeld Nijhuis Saur Industries

Nijhuis Saur Industries gaat de waterzuiveringsinstallatie leveren voor de nieuwe raffinaderij van Assiut National Oil Processing Company (ANOPC) in Egypte. De afvalwaterzuiveringsinstallatie zal verschillende waterstromen behandelen die vrijkomen bij het productieproces van brandstoffen als benzine en diesel. Het gezuiverde water zal worden hergebruikt.

Voor het productieproces op het nieuwe hydrokraakcomplex in Assiut wordt water uit de rivier de Nijl gebruikt. De inname en ook de lozing moeten tot een minimum worden beperkt; het met waterschaarste kampende Egypte heeft als prioriteit dat water wordt gespaard en natuurlijke watervoorraden, zoals de Nijl, worden beschermd.

Showcase
“Ons team werd uitgedaagd om een echte showcase voor Egypte te ontwerpen, die hen in staat stelt zeer waardevolle energieproducten te produceren, terwijl het gebruik van water tot een minimum wordt beperkt, de lozing van verontreinigende stoffen in de rivier de Nijl wordt voorkomen, de impact op het milieu wordt verminderd, en dit alles terwijl het zich aanpast aan de barre Egyptische weersomstandigheden”, stelt ceo Menno Holterman van Nijhuis Saur Industries op de site van het concern.

De bouw van de raffinaderij vergt een investering van 3,4 miljard dollar. De brandstoffen die er worden geproduceerd (benzine, diesel, nafta, lpg, zwavel) worden afgezet in Opper-Egypte, de regio in centraal Egypte. De stad Assiut ligt zo'n 375 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro.

Strenge eisen
De aannemer Petrojet, de bouwtak van de Egyptische petroleumsector, heeft Nijhuis Saur Industries de levering van de waterzuiveringsinstallatie gegund. De waterfabriek op het nieuwe complex moet aan strenge lozingseisen voldoen en bovendien moet het gezuiverde afvalwater voor het grootste deel worden hergebruikt. Naar verwachting zal de zuiveringsinstallatie eind 2023 in gebruik worden genomen.

Nijhuis Saur Industries gebruikt voor de zuivering verschillende bewezen technologieën, zoals API scheidingunits en primaire egalisatie, gevolgd door een coagulatie/flocculatie en dissolved air flotation (DAF) proces. De secundaire behandeling bestaat uit biologische tanks met actief slib. De laatste behandeling bestaat uit zowel zand- als koolstoffiltratie. 

Het slib dat bij de verschillende processtappen ontstaat, wordt behandeld met een slibontwateringssysteem. Tenslotte zal de geconcentreerde effluentstroom van afgewerkte loogproducten een gespecialiseerde voorbehandelingsinstallatie ondergaan om het hoge chemisch zuurstofverbruik te verminderen. Door alle reactieve zwavelverbindingen te oxideren, kan het afvalwater biologisch afbreekbaar worden voor verdere behandeling. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.