secundair logo knw 1

Een impressie van de nieuwe zuiveringsinstallatie in Assiut | Beeld Nijhuis Saur Industries

Nijhuis Saur Industries gaat de waterzuiveringsinstallatie leveren voor de nieuwe raffinaderij van Assiut National Oil Processing Company (ANOPC) in Egypte. De afvalwaterzuiveringsinstallatie zal verschillende waterstromen behandelen die vrijkomen bij het productieproces van brandstoffen als benzine en diesel. Het gezuiverde water zal worden hergebruikt.

Voor het productieproces op het nieuwe hydrokraakcomplex in Assiut wordt water uit de rivier de Nijl gebruikt. De inname en ook de lozing moeten tot een minimum worden beperkt; het met waterschaarste kampende Egypte heeft als prioriteit dat water wordt gespaard en natuurlijke watervoorraden, zoals de Nijl, worden beschermd.

Showcase
“Ons team werd uitgedaagd om een echte showcase voor Egypte te ontwerpen, die hen in staat stelt zeer waardevolle energieproducten te produceren, terwijl het gebruik van water tot een minimum wordt beperkt, de lozing van verontreinigende stoffen in de rivier de Nijl wordt voorkomen, de impact op het milieu wordt verminderd, en dit alles terwijl het zich aanpast aan de barre Egyptische weersomstandigheden”, stelt ceo Menno Holterman van Nijhuis Saur Industries op de site van het concern.

De bouw van de raffinaderij vergt een investering van 3,4 miljard dollar. De brandstoffen die er worden geproduceerd (benzine, diesel, nafta, lpg, zwavel) worden afgezet in Opper-Egypte, de regio in centraal Egypte. De stad Assiut ligt zo'n 375 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro.

Strenge eisen
De aannemer Petrojet, de bouwtak van de Egyptische petroleumsector, heeft Nijhuis Saur Industries de levering van de waterzuiveringsinstallatie gegund. De waterfabriek op het nieuwe complex moet aan strenge lozingseisen voldoen en bovendien moet het gezuiverde afvalwater voor het grootste deel worden hergebruikt. Naar verwachting zal de zuiveringsinstallatie eind 2023 in gebruik worden genomen.

Nijhuis Saur Industries gebruikt voor de zuivering verschillende bewezen technologieën, zoals API scheidingunits en primaire egalisatie, gevolgd door een coagulatie/flocculatie en dissolved air flotation (DAF) proces. De secundaire behandeling bestaat uit biologische tanks met actief slib. De laatste behandeling bestaat uit zowel zand- als koolstoffiltratie. 

Het slib dat bij de verschillende processtappen ontstaat, wordt behandeld met een slibontwateringssysteem. Tenslotte zal de geconcentreerde effluentstroom van afgewerkte loogproducten een gespecialiseerde voorbehandelingsinstallatie ondergaan om het hoge chemisch zuurstofverbruik te verminderen. Door alle reactieve zwavelverbindingen te oxideren, kan het afvalwater biologisch afbreekbaar worden voor verdere behandeling. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.