secundair logo knw 1

Nijhuis Saur Industries gaat samenwerken met onderzoeksinstituut Wetsus. De samenwerking richt zich op het onderzoeksprogramma 'geavanceerde coagulatie voor nanodeeltjes'. De deelname van Nijhuis Saur Industries geeft een impuls aan het onderzoek dat Wetsus doet naar terugdringen van chemicaliëngebruik bij waterzuiveringsinstallaties en de vertaling naar nieuwe oplossingen voor industriële en gemeentelijke waterzuivering.

Beide partijen tekenden vorig maand een participatieovereenkomst. "Door onze krachten te bundelen met Wetsus hebben we direct toegang tot een groot netwerk van wetenschappelijk onderzoek", zegt Wilbert Menkveld, directeur Technologie en Innovatie bij Nijhuis Saur Industries. “Wanneer we beter begrijpen hoe het coagulatieproces werkt, kunnen specifieke (drink)wateruitdagingen en systemen waarin bezinking, Dissolved Air Flotation (DAF) of membraanfiltratie zijn geïntegreerd, worden geoptimaliseerd.”

Tegenwoordig worden veel chemicaliën gebruikt als stollingsmiddel voor drinkwater en afvalwater. Deze chemicaliën vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de operationele kosten bij de behandeling van afvalwater, vaak in de orde van 10-30 procent, afhankelijk van het type water dat wordt behandeld. Onderzoek naar oplossingen om bestaande chemicaliën te vervangen door meer milieuvriendelijke waterbehandelingschemicaliën en het verbruik van chemicaliën te verminderen met slimme oplossingen kan de kosten en de CO2-voetafdruk drastisch verminderen, stellen beide partijen in een verklaring.

Om daarin stappen te kunnen maken moet er gedetailleerd inzicht komen in verbeterde coagulatie- en flocculatieprocessen. Wetsus wil middels onderzoek verbeterde coagulatie omzetten in effectieve strategieën met het doel om de verwijdering van allerlei soorten verontreiniging uit water, zoals micro- en nanoplastics en microverontreinigingen, te optimaliseren. Nijhuis Saur stelt diensten beschikbaar - zoals laboratorium, pilot plants en experts in het veld - om praktijkonderzoek daarvoor te faciliteren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John