secundair logo knw 1

Nijhuis Saur Industries gaat samenwerken met onderzoeksinstituut Wetsus. De samenwerking richt zich op het onderzoeksprogramma 'geavanceerde coagulatie voor nanodeeltjes'. De deelname van Nijhuis Saur Industries geeft een impuls aan het onderzoek dat Wetsus doet naar terugdringen van chemicaliëngebruik bij waterzuiveringsinstallaties en de vertaling naar nieuwe oplossingen voor industriële en gemeentelijke waterzuivering.

Beide partijen tekenden vorig maand een participatieovereenkomst. "Door onze krachten te bundelen met Wetsus hebben we direct toegang tot een groot netwerk van wetenschappelijk onderzoek", zegt Wilbert Menkveld, directeur Technologie en Innovatie bij Nijhuis Saur Industries. “Wanneer we beter begrijpen hoe het coagulatieproces werkt, kunnen specifieke (drink)wateruitdagingen en systemen waarin bezinking, Dissolved Air Flotation (DAF) of membraanfiltratie zijn geïntegreerd, worden geoptimaliseerd.”

Tegenwoordig worden veel chemicaliën gebruikt als stollingsmiddel voor drinkwater en afvalwater. Deze chemicaliën vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de operationele kosten bij de behandeling van afvalwater, vaak in de orde van 10-30 procent, afhankelijk van het type water dat wordt behandeld. Onderzoek naar oplossingen om bestaande chemicaliën te vervangen door meer milieuvriendelijke waterbehandelingschemicaliën en het verbruik van chemicaliën te verminderen met slimme oplossingen kan de kosten en de CO2-voetafdruk drastisch verminderen, stellen beide partijen in een verklaring.

Om daarin stappen te kunnen maken moet er gedetailleerd inzicht komen in verbeterde coagulatie- en flocculatieprocessen. Wetsus wil middels onderzoek verbeterde coagulatie omzetten in effectieve strategieën met het doel om de verwijdering van allerlei soorten verontreiniging uit water, zoals micro- en nanoplastics en microverontreinigingen, te optimaliseren. Nijhuis Saur stelt diensten beschikbaar - zoals laboratorium, pilot plants en experts in het veld - om praktijkonderzoek daarvoor te faciliteren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.