secundair logo knw 1

Singapore heeft een nieuwe ontziltingsinstallatie in gebruik genomen. Het is de vierde in de stadstaat. De installatie kan zowel zoet als zeewater behandelen en heeft een productiecapaciteit van 136.000 m3 liter drinkwater per dag. Dat is goed voor ongeveer 7 procent van de dagelijkse waterbehoefte in de stadstaat, ofwel 200.000 huishoudens.

De grootschalige, dubbele inrichting voor de behandeling van zowel zoet water uit het Marina Bay Reservoir als zeewater is uniek. In eerste instantie gebruikt de installatie het regenwater dat wordt opgevangen in het Marina Bay Reservoir. Bij droog weer wordt water uit zee gehaald en ontzilt en gezuiverd, een proces dat veel meer energie vraagt.

De zuivering van met name zee- en oppervlaktewater boven 800 m3/uur vereist een voorbehandeling die compact, robuust, stabiel en modulair tegelijk is. Voor de voorbehandeling heeft Nijhuis Industries acht high rate dissolved air flotation (DAF) units met plaatverpakkingstechnologie geleverd voor de verwijdering van vaste stoffen. 

De voorbehandeling is gebaseerd op het innovatieve i-AERATION systeem dat fijne luchtbellen vormt voor de afscheiding van deeltjes. De zwevende vaste stoffen worden automatisch en continu verwijderd door een schraapmechanisme. In vergelijking met klassieke DAF-units zonder platenpakketten, vermindert de nieuwe unit de benodigde footprint met 30 tot 60 procent. Zo levert Nijhuis Industries, dat dit jaar opgaat in Saur Industrial Water, een bijdrage aan de duurzame opzet van de ontziltingsinstallatie.

Deze heeft een laag energie- en chemicaliënverbruik en een hoog terugwinningspercentage van 98 procent en is gebouwd door Keppel Infrastructure op basis van een Design, Build, Own and Operate (DBOO) overeenkomst met het National Water Agency, de Public Utility Board van Singapore (PUB). Marina East Water, een dochteronderneming van Keppel, exploiteert de installatie de komende 25 jaar.

De Keppel Marina East Desalination Plant (KMEDP) is geïntegreerd in een park, dat toegankelijk is voor het publiek. Het is de vierde ontziltingsinstallatie van Singapore. De drie andere zijn respectievelijk in 2005, 2013 en 2018 opgestart. De vier installaties hebben een gezamenlijke productiecapaciteit van 160 miljoen liter water per dag.

 

LEES OOK
Frans waterconcern Saur neemt Nijhuis Industries over

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.