secundair logo knw 1

Op de Watermarktplaats van de vakbeurs Aqua Nederland staan ruim 300 exposanten. Om aandacht te trekken staan op diverse stands blikvangers opgesteld. H2O ging op zoek naar het verhaal achter de bewegende demo-opstellingen.

 

Pentair: ‘Een revolutionaire waaiertechniek’
Pentair in Winterswijk, specialist in pompen en pompsystemen, toont op de stand de nieuw ontwikkelde afvalwaterpomp: de Pantair Faribanks Nijhuis XRW Serie.

Thijs Pasman, manager commercieel water vertelt: “Je ziet hier een demo-opstelling van onze XRW-pomp. Het gaat hier om de elektromotor, de motorspoel en het pomphuis. Een revolutionaire waaiertechniek maakt deze pomp uniek, want hij verpompt rioolwater waarin allerlei vaste delen zitten zonder verstop te raken. Dat is eigenlijk in de rioolwaterwereld uniek. Maar het meest belangrijke is dat de pomp met waaiertechniek een bovengemiddeld hoog rendement heeft. En de trillingen van de pomp zijn uitzonderlijk laag. Dat zijn eigenlijk drie eigenschappen die bij rioolwatergemalen erg belangrijk zijn. 

Wij zijn een pompenfabrikant, en een grote internationale speler, maar we hebben jarenlang geen focus gehad op de rioolwatermarkt. We zagen dat het probleem van de vezels, de vetten, de haren, en noem alles maar op wat er in het rioolwater zit, steeds intenser wordt en dat conventionele pomptechnieken dat niet aankunnen.

Om dat probleem op te lossen heeft onze R&D een jaar of 6 geleden de opdracht gekregen om een uniek concept te ontwikkelen. Op een proefstand is de performance getest en vervolgens is proefgedraaid in bestaande rioolwaterpompen die we hebben omgebouwd met onze waaiertechniek. Dat heeft jarenlang data opgeleverd op basis waarvan de gestandaardiseerde pomp met waaiertechniek is ontwikkeld die je hier nu ziet staan. Hiermee gaan we eerst de Nederlandse markt op.”

Kettingrooster van Snoek Technology: blikvanger
Het Vlaamse bedrijf Snoek Technology produceert machines voor het mechanisch reinigen van afvalwater, zoals stappen- en kettingroosters en transportschroeven. Directeur Ivan Van Hove en zijn vrouw zijn vertrouwde gezichten op Aqua Nederland. “Wij hebben klanten over de hele wereld, maar zijn voornamelijk actief in de Benelux. We maken machines voor zowel communaal als industrieel afvalwater.”

Een kettingrooster van het type CS is de blikvanger in de stand. “In Nederland is vooral ons stappenrooster bekend maar dit rooster nog amper. Het is een budgetvriendelijk alternatief. Met het kettingrooster kunnen allerlei materialen worden verzameld, variërend van slachtafval bij vis- en vleesverwerkende bedrijven tot doekjes in huishoudelijk afvalwater. Eén Nederlands waterschap zet het kettingrooster nu in om extern slib te ontdoen van vervuiling.”

Snoek Technology levert kettingroosters met een capaciteit tot 10.000 kubieke meter per uur. In het frame is een centrale as aangebracht met twee kettingwielen die de transportketting aandrijven. Op de ketting bevinden zich roterende schraperbladen waarmee vuil naar boven wordt gehaald. Hiermee kunnen tot op flinke diepte in een put zwevende en vaste stoffen uit het water worden verwijderd, zegt Van Hove. “Wij starten met een afwerphoogte van 1,2 meter en gaan tot 8 meter diep.”

Het rooster is leverbaar met een staafafstand van een halve tot 20 millimeter of nog beduidend meer. “Daarmee wordt onder meer plastic vervuiling erg effectief verwijderd. Andere soorten mechanische roosters hebben deze ‘range’ niet.” Van Hove noemt verder het onderhoudsvriendelijke karakter van het kettingrooster. “Er zitten geen draaiende onderdelen in het water.”

Pomp van Vogelsang: 'We verkopen oplossingen'
Deze pomp wordt getoond in de stand van het Duitse familiebedrijf Vogelsang dat wereldwijd opereert en een Nederlandse vestiging in Dordrecht heeft. Het bedrijf levert pompen, versnijders en shredders voor waterzuiveringsinstallaties en rioleringssystemen. Bart van Leijenhorst: “Wij zijn met name vertegenwoordigd in de industrie, waterzuivering en transportsector. We verkopen geen producten maar oplossingen en denken met de klant mee.”

Het model laat een pomp met een krachtige, zelf aanzuigende werking en een variabele pomprichting zien. Het rendement is minimaal 5 kubieke meter per uur en maximaal ongeveer 1.400 kubieke meter per uur. Er wordt het binnenste van de pomp getoond, zegt Van Leijenhorst. “Je ziet op ware grootte hoe een vloeibaar medium met deeltjes wordt rondgepompt. Twee injectieschalen maken het verloop van de balletjes soepeler en sneller. Het pomphuis ziet eruit zoals bij onze meeste pompen.”

Hij wijst ook op de twee lobben midden onderin. “Zij zijn relatief eenvoudig te verwisselen.” Er kunnen verschillende soorten lobben worden geïnstalleerd. “De keuze hangt vooral af van het medium, de watertemperatuur en de omgeving. Zo hebben we een klant die warm zeewater transporteert. Dan moet je denken aan 98 graden plus. Daarvoor zijn een bepaald soort lobben nodig.”

Krohne: flowmeter met Safety Integrity Level
Op de stand van Krohne staat de flowmeter (EMF) Optiflux. Het internationale bedrijf met het hoofdkantoor in Duisburg ontwikkelt en produceert procesmeettechnologie, waaronder instrumenten voor stromings-, niveau-, temperatuur- en drukmetingen. In Nederland heeft het concern een vestiging in Dordrecht.

De flowmeter is ontworpen voor geavanceerde procestoepassingen en werkt op basis van elektromagnetische technologie. De meter is met name geschikt voor kritische toepassingen die een hoge nauwkeurigheid en veel diagnosefuncties vereisen en is ontworpen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder watermeting, chemische industrie, en andere industrieën.

Mitchell van de Gaag, technisch adviseur bij Krohne, vertelt dat de flowmeter niet nieuw is. “Hij gaat al lang mee, maar dit jaar hebben we onze nieuwe versterker geüpgraded. Dus er zit nu ook SIL in, Safety Integrity Level, waardoor je hem ook in een safety loop kan toepassen. Dat heeft te maken met procesveiligheid."

"We ontwikkelen ook nieuwe communicatiemodules. Ethernet IP komt er bijvoorbeeld ook aan. Dat is een communicatiemodule die heel hot is. De waarde die een flowmeter meet, wil je ook ergens terug kunnen zien. Dat kan in een controlekamer, in een SCADA-systeem. Ethernet IP is een stuk sneller en je kunt meerdere signalen uitlezen. Dus de flow, maar ook bijvoorbeeld de temperatuur en  diverse alarmen, ja eigenlijk heel veel. Dat zijn we aan het ontwikkelen: hoe gaan we in de toekomst communiceren. Je wilt steeds meer signalen uit de meter halen, ook om bijvoorbeeld te kunnen zien hoe lang de meter het nog volhoudt en dan heb je het over predictive maintenance.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.