secundair logo knw 1

Onder leiding van Wetsus gaat in juli een Europees project van start om ammonia terug te winnen uit afvalwater. Het heet NEWBIES, wat staat voor Nitrogen Extraction from Water by an Innovative Electrochemical System.

NEWBIES omvat de bouw van een elektrochemische cel. Deze bestaat uit divers compartimenten, waarin verschillende chemische reacties plaatsvinden. Bij de kathode ontstaat waterstofgas, dat naar de anode wordt getransporteerd. Hierbij oxideert waterstof. Bij de anode komen protonen vrij en de ammonia passeert in de vorm van ionen een membraan. Dit is een efficiënt proces, dat heel weinig elektriciteit gebruikt.

Het is de bedoeling dat de installatie afvalwater van vergistingsinstallaties, urine en percolatiewater van stortplaatsen gaat verwerken. Urine wordt op steeds meer plaatsen apart ingezameld in waterloze urinoirs en wordt zo een groeiende bron van ammonia. Nieuwe stortplaatsen worden weliswaar niet meer geopend, maar de bestaande stortplaatsen produceren nog steeds percolatiewater. 

De technologie voorn NEWBIES is ontwikkeld door Wetsus als onderdeel van het Europese project ValuefromUrine, dat liep van 2012 tot 1026. In NEWBIES werkt Wetsus samen met  W&F Technologies (dat de installatie gaat bouwen), Evides Industriewater en het Spaanse ICRA. Het budget voor het drie jaar durende project bedraagt 1,25 miljoen euro.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.