secundair logo knw 1

Van der Ende Groep werkt aan een nieuwe omgekeerde osmose-installatie. Deze High Performance RO is nog in ontwikkeling en is genomineerd voor de GreenTech Concept Award.

Voor nominatie komen producten in aanmerking, waarvan de jury verwacht dat ze het grootste potentieel hebben om binnen twee jaar een succes te worden op de markt. GreenTech is een internationale tuinbouwbeurs, die van 11 tot 13 juni plaatsvindt in Amsterdam. De winnaar van de Concept Award wordt op de eerste beursdag bekendgemaakt.

De High Performance RO is gebaseerd op de Nexus. Dit is een omgekeerde osmose-installatie, die Van der Ende onder andere levert aan tuinbouwbedrijven om bronwater op te werken tot kwalitatief hoog gietwater. Op deze manier kunnen bedrijven beschikken over water met een laag zoutgehalte. Dit is belangrijk voor de goede groei van de gewassen. Bovendien kan het water dankzij omgekeerde osmose vaak gecirculeerd worden, waardoor er weinig water gespuid hoeft te worden.

De innovatie van de High Performance Nexus is de toepassing van e-Meta. Onder deze naam maakt Van der Ende hardware (zoals sensoren) en software om gegevens te verzamelen over de werking van de Nexus omgekeerde osmose-installaties. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie zijn installaties met e-Meta zelflerend. Dit resulteert in de productie van schoner water, minder energiegebruik, minder afvalwater en lagere operationele kosten.

Van der Ende gaat dit concept doorontwikkelen tot een aparte lijn omgekeerde osmose-installaties, die aangeboden zullen worden naast de conventionele Nexus systemen. Het bedrijf zal beide typen systemen presenteren op een eigen stand op de GreenTech beurs.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.