secundair logo knw 1

De normsubcommissie Watermicrobiologie van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) gaat zich buigen over een nieuwe NEN-norm voor versnelde detectie van Escherichia coli (E. coli) in drinkwater, de zogeheten reversed transcriptase-PCR (RT-PCR).

Het ontwikkelen van een NEN-norm voor RT-PCR kan de detectie van E. coli aanzienlijk versnellen. De resultaten van het huidige onderzoek met behulp van kweekmethoden, laten vaker langer dan een dag op zich wachten. Met de RT-PCR-methode zijn de resultaten al na 4 à 5 uur bekend.

Drinkwaterbedrijven hebben baat bij een snellere uitslag, omdat de levering van drinkwater eerder dan nu kan worden hervat als blijkt dat het water veilig is voor concumptie. Ook wordt het risico op ziekte verlaagd. Een nieuwe NEN-norm met de snelle methode levert daarom zowel een gezondheidskundig als economisch voordeel op, stelt het instituut.

Concept
De normsubcommissie Watermicrobiologie, bestaande uit circa vijftien leden afkomstig van organisaties die vooral in de drinkwatersector actief zijn, begint aankomend najaar met het opstellen van een concept normontwerp. Belanghebbenden die input willen geven worden uitgenodigd dat te doen.

De basis voor de RT-PCR methode werd vijftien jaar geleden gelegd door het laboratorium WLN (een dochteronderneming van Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater, voorheen bekend als Waterlaboratorium Noord) en is sindsdien in samenwerking met andere waterlaboratoria verder ontwikkeld.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft begin dit jaar toestemming gegeven om de RT-PCR methode voor E.coli als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode. Ze stelde wel een voorwaarde, namelijk dat indien de bacterie werd aangetoond door de RT-PCR-methode, de uitkomst bevestigd moet worden met de wettelijk voorgeschreven kweekmethode.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.