0
0
0
s2sdefault

Pomp- en afsluiterfabrikant KSB maakt de afname van pompen gemakkelijker door deze activiteit online aan te bieden. Klanten hoeven daardoor niet meer af te reizen naar een test- of productielocatie van KSB.

Bij de aanschaf van grote pompen worden vaak hydraulische afnametests en een eindcontrole gehouden om te controleren of de pomp voldoet aan de specificaties. Hiervoor moesten klanten tot dusver naar de testaccommodatie komen om de test bij te wonen. Dit is vooral voor internationale of verafgelegen projecten een kostbare zaak. KSB heeft daarom een de online afnametest geïntroduceerd.

Hiertoe worden de resultaten van de test naar een beveiligde omgeving op internet gestuurd. In een online conferentie tussen klant en KSB, krijgt de eerste het real time camerabeeld van de pomp op de proefaccommodatie en het testverloop in de vorm van grafieken gepresenteerd.

Behalve druk- en capaciteitsgegevens omvat de testsoftware alle andere gegevens die voor een meting conform de testnorm DIN EN ISO 9906 zijn vereist. Hieruit kan het rendement van de pomp worden afgeleid. Ook geluidsniveau en trillingen kunnen onderdeel van de metingen zijn. Voorafgaand aan de online pompafname krijgt de testingenieur aan klantzijde alle organisatorische informatie, opdrachtgegevens en een nauwkeurige beschrijving van de afnametest. Hiertoe behoren ook details over de toegepaste meetinstrumenten inclusief de kalibratiegegevens. Na de afname krijgt de afnemer de certificaten ter ondertekening per e-mail toegestuurd.

Online afnames op afstand zijn behalve op de productielocatie van KSB in Halle, die is gespecialiseerd in water- en afvalwaterpompen, ook op andere locaties van de pompproducent mogelijk. Er kunnen afnametests van aggregaten met een aandrijfvermogen tot 10 MW en een capaciteit tot 21.000 m3/h worden uitgevoerd. Ook zogenoemde stringtests met de originele motoren, transformatoren en frequentieomvormers van de klant zijn mogelijk. Hierbij kunnen de prestaties van het complete pompsysteem worden bepaald en beoordeeld.