secundair logo knw 1

Still uit video MIT

Onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een draagbaar ontziltingsapparaat ontwikkeld dat compact en energiezuinig is. Volgens de ontwikkelaars produceert de mobiele installatie drinkwater dat ruim voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het prototype genereert drinkwater met een snelheid van 0,3 liter per uur, en vereist 20 watt stroom per liter.

MIT publiceerde eind april het onderzoek naar de draagbare ontziltingsinstallatie. Het apparaat heeft de grootte van een koffer en heeft minder stroom nodig dan een mobiele telefoon. De installatie kan worden aangedreven met een klein, draagbaar zonnepaneel. De bediening is eenvoudig, het ontziltings- en zuiveringsproces is met de druk op een knop te starten. Zodra het zoutgehalte en het aantal deeltjes tot specifieke drempelwaarden zijn gedaald, meldt het apparaat dat het water drinkbaar is.

In ontziltingsapparaten worden meestal hogedrukpompen gebruikt om water door filters te persen, in de draagbare variant van MIT wordt water ontzilt door ionenconcentratie polarisatie (ICP) in combinatie met elektrodialyse. Door toepassing van deze filtervrije technologie kan de installatie compact worden gehouden en werkt deze met een geringe energievraag.

In de installatie stoten membranen positief of negatief geladen deeltjes - waaronder zoutmoleculen, bacteriën en virussen - af als ze voorbijstromen. De geladen deeltjes worden in een tweede waterstroom geleid die uiteindelijk wordt geloosd. In het tweede zuiveringsproces, elektrodialyse, worden resterende zoutionen verwijderd.

De ontwikkelaars gebruikten machine learning om de ideale combinatie van ICP- en elektrodialyse-modules te vinden. De optimale opstelling omvat een ICP-proces in twee fasen, waarbij het water in de eerste fase door zes modules stroomt en in de tweede fase door drie, gevolgd door een enkel elektrodialyseproces. Hierdoor wordt het energieverbruik geminimaliseerd en blijft het proces zelfreinigend, aldus de onderzoekers.

 

MEER INFORMATIE
Abstract Portable Seawater Desalination System

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):