Onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een draagbaar ontziltingsapparaat ontwikkeld dat compact en energiezuinig is. Volgens de ontwikkelaars produceert de mobiele installatie drinkwater dat ruim voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het prototype genereert drinkwater met een snelheid van 0,3 liter per uur, en vereist 20 watt stroom per liter.

MIT publiceerde eind april het onderzoek naar de draagbare ontziltingsinstallatie. Het apparaat heeft de grootte van een koffer en heeft minder stroom nodig dan een mobiele telefoon. De installatie kan worden aangedreven met een klein, draagbaar zonnepaneel. De bediening is eenvoudig, het ontziltings- en zuiveringsproces is met de druk op een knop te starten. Zodra het zoutgehalte en het aantal deeltjes tot specifieke drempelwaarden zijn gedaald, meldt het apparaat dat het water drinkbaar is.

In ontziltingsapparaten worden meestal hogedrukpompen gebruikt om water door filters te persen, in de draagbare variant van MIT wordt water ontzilt door ionenconcentratie polarisatie (ICP) in combinatie met elektrodialyse. Door toepassing van deze filtervrije technologie kan de installatie compact worden gehouden en werkt deze met een geringe energievraag.

In de installatie stoten membranen positief of negatief geladen deeltjes - waaronder zoutmoleculen, bacteriën en virussen - af als ze voorbijstromen. De geladen deeltjes worden in een tweede waterstroom geleid die uiteindelijk wordt geloosd. In het tweede zuiveringsproces, elektrodialyse, worden resterende zoutionen verwijderd.

De ontwikkelaars gebruikten machine learning om de ideale combinatie van ICP- en elektrodialyse-modules te vinden. De optimale opstelling omvat een ICP-proces in twee fasen, waarbij het water in de eerste fase door zes modules stroomt en in de tweede fase door drie, gevolgd door een enkel elektrodialyseproces. Hierdoor wordt het energieverbruik geminimaliseerd en blijft het proces zelfreinigend, aldus de onderzoekers.

 

MEER INFORMATIE
Abstract Portable Seawater Desalination System