secundair logo knw 1

Nereda Verdygo Package Plant in Weert | Foto Waterschapsbedrijf Limburg

Op rioolwaterzuivering Weert is de nieuwe Nereda Verdygo Package Plant (NVPP), een wereldprimeur, officieel in gebruik genomen. De ingebruikname is het startsein van een onderzoek naar kleinschalige lokale productie van ‘water op maat’ met toepassingen als irrigatie- en gietwater, specifiek gebruik in de industrie, droogtebestrijding in beken of aanvulling op zoetwateraanvoer in woonwijken of recretiegebieden.

De nieuwe kleinschalige afvalwaterzuiveringsinstallatie, die in 2022 de Vernufteling Award won, is de mobiele versie van de Nereda techniek en is volgens het Verdygo principe ontwikkeld door Royal HaskoningDHV, SBE Eijsden en Waterschapsbedrijf Limburg. Standaardisatie en modulariteit staan daarbij centraal.

Met de ingebruikname van de installatie in Weert wordt een onderzoek gestart naar de productie van ‘water op maat’ op basis van rioolwater. “Dat wil zeggen, kleinschalig en lokaal, diverse soorten water maken voor verschillende soorten hergebruik”, schrijven de initiatiefnemers in een persbericht.

De installatie biedt een oplossing om de beschikbaarheid van zoetwater te vergroten, want ze is modulair, transportabel en kan relatief snel en makkelijk worden opgebouwd op plekken waar behoefte is aan gezuiverd zoetwater, stellen de ontwikkelende bedrijven. “Dit maakt de NVPP circulair en geschikt voor meerdere toepassingsmogelijkheden, zoals irrigatiewater in de landbouw of glastuinbouw, specifieke industriële toepassingen, droogtebestrijding in beken en bij nieuwe woonwijken.”

De NVPP kan worden ingezet op plaatsen waar bestaande afvalwaterinfrastructuur en de vraag naar aanvullende beschikbaarheid van zoetwater samenkomen. Zo onttrekt de installatie water aan het bestaande afvalwatertransportsysteem, zuivert het water lokaal en levert dit aan de gebruiker ter plekke.

Tijdens het eerste deel van het onderzoek ligt de focus op testen in de praktijk door te variëren met de bedrijfsvoering en de belasting van de installatie om zo ‘water op maat’ te produceren met variërende stikstof- en fosfaatgehaltes.

In het tweede deel van het onderzoek zal worden getest hoe de NVPP kan worden uitgebreid met technologie voor het verwijderen van medicijnresten, 'om de kwaliteit van het gezuiverde water nog beter en breder toepasbaar te maken'.


LEES OOK
H2O Premium: Nereda gaat mobiel: water op maat produceren

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.