De Enschedese membraanproducent NX Filtration gaat naar de beurs. Het bedrijf hoopt met de uitgifte van nieuwe aandelen 150 tot 165 miljoen euro op te halen. Met extra kapitaal wil het bedrijf groei financieren. 

NX Filtration maakt membranen voor innovatieve micro- en ultrafiltratietoepassingen, op basis van holle vezel nanofiltratie membranen. Een baanbrekende technologie, aldus Erik Roesink, buitengewoon hoogleraar membraantechniek aan de Universiteit Twente en oprichter van de 5 jaar oude onderneming. 

De membraantechnologie is in staat om organische stoffen selectief te verwijderen uit vervuild water, waaronder kleurstoffen, antibiotica, bacteriën en virussen.

De huidige omvang van het bedrijf, waar 45 mensen werken, is met een omzet van 1,1 miljoen euro (2020) beperkt. Een kapitaalinjectie van 150 tot 165 miljoen is dan ook groot en ook illustratief voor de groeiambities. NX Filtration wil zijn zuiveringstechnieken wereldwijd verkopen. Roesink zei in 2019 in een interview met H2O: "De ambitie is om een wereldspeler op het gebied van holle vezel membraantechnologie te worden."

Het Enschedese bedrijf verwacht dat de markt waarin het actief is, zal groeien tot 15 miljard dollar tegen 2030. In die markt wil NX een flink aandeel (minstens 10 procent) verwerven en heeft zich als doel gesteld om een snelle groei van de omzet te realiseren op middellange termijn. Daarvoor is een uitbreiding van de productiecapaciteit nodig. Ook kondigt het bedrijf aan middelen te reserveren voor eventuele overnames.

Circa 30 procent van het aandelenkapitaal zal naar de beurs worden gebracht. De investeringsmaatschappij Infestos, die het bedrijf samen met Roesink oprichtte, steekt bij de beursgang nog eens 10 miljoen euro in NX Filtration. Zowel institutionele beleggers als particulieren zullen op de beursgang kunnen inschrijven.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium (2019): Binnenkort een doorbraak op wereldniveau?

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!