secundair logo knw 1

De Enschedese membraanproducent NX Filtration gaat naar de beurs. Het bedrijf hoopt met de uitgifte van nieuwe aandelen 150 tot 165 miljoen euro op te halen. Met extra kapitaal wil het bedrijf groei financieren. 

NX Filtration maakt membranen voor innovatieve micro- en ultrafiltratietoepassingen, op basis van holle vezel nanofiltratie membranen. Een baanbrekende technologie, aldus Erik Roesink, buitengewoon hoogleraar membraantechniek aan de Universiteit Twente en oprichter van de 5 jaar oude onderneming. 

De membraantechnologie is in staat om organische stoffen selectief te verwijderen uit vervuild water, waaronder kleurstoffen, antibiotica, bacteriën en virussen.

De huidige omvang van het bedrijf, waar 45 mensen werken, is met een omzet van 1,1 miljoen euro (2020) beperkt. Een kapitaalinjectie van 150 tot 165 miljoen is dan ook groot en illustratief voor de groeiambities. NX Filtration wil zijn zuiveringstechnieken wereldwijd verkopen. Roesink zei in 2019 in een interview met H2O: "De ambitie is om een wereldspeler op het gebied van holle vezel membraantechnologie te worden."

Het Enschedese bedrijf verwacht dat de markt waarin het actief is, zal groeien tot 15 miljard dollar tegen 2030. Op de wereldmarkt wil NX Filtration een flink aandeel (minstens 10 procent) verwerven en heeft zich als doel gesteld om een snelle groei van de omzet te realiseren op middellange termijn. Daarvoor is een uitbreiding van de productiecapaciteit nodig. Ook kondigt het bedrijf aan middelen te reserveren voor eventuele overnames.

De investeringsmaatschappij Infestos, die het bedrijf samen met Roesink oprichtte, steekt bij de beursgang 10 miljoen euro in NX Filtration. Zowel institutionele beleggers als particulieren zullen op de beursgang kunnen inschrijven.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium (2019): Binnenkort een doorbraak op wereldniveau?

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John