secundair logo knw 1

De productielocatie voor groene waterstof staat op het terrein van KWR in Nieuwegein | Foto Hysolar

Koning Willem-Alexander opent het nieuwe productiestation voor groene waterstof van Hysolar dat op het terrein van KWR Water Research Institute in Nieuwegein staat. De koning onthult 4 oktober de elektrolyser, die zonne- en windenergie omzet in groene waterstof, een CO2-vrije energiedrager. 

De installatie, waarvan de bouw eind 2023 begon, is een van de eerste productielocaties van groene waterstof in Nederland. Hysolar denkt jaarlijks 300.000 kilo groene waterstof te gaan produceren, genoeg voor ongeveer 60 bussen of vrachtwagens. 

Eén van de innovaties binnen het project is de aanleg van een 1 kilometer lange ondergrondse waterstofleiding naar een afnemer van waterstof. De aandeelhouders van het in 2019 opgerichte Hysolar zijn Allied Waters, dat gelieerd is aan KWR, aannemingsbedrijf Jos Scholman en Van Kessel/Greenpoint. Daarmee is de hele keten, van productie tot gebruik, vertegenwoordigd in het bedrijf.

De koning onthult de elektrolyser met een door waterstof aangedreven kraanmachine. Daarnaast voert hij gesprekken met afnemers van waterstof, een EU-vertegenwoordiger en aandeelhouders van Hysolar. Ook spreekt hij met betrokkenen over innovatie, onderzoek en onderwijs en bekijkt hij voertuigen die op waterstof rijden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.