secundair logo knw 1

Carboxyline wordt door Cosun Biobased Products gewonnen uit de wortels van cichorei

Waterzuivering Milieuboulevard Groningen heeft een oplossing gevonden om agressieve scaling in de zuiveringsinstallatie van de stortplaats Stainkoeln aan te pakken. Carboxymethylinuline, een stof die door Cosun Biobased Products wordt gemaakt van inuline, blijkt een probaat middel. De aanpak heeft zich gedurende langere tijd bewezen.

Stainkoeln is een stortplaats in Groningen, waar de zuivering van afvalwater gepaard ging met een grote mate van scaling. De verwerking van afval levert afvalwater op, dat gezuiverd moet worden, voordat het geloosd wordt. Het zuiveren gebeurt door Waterzuivering Milieuboulevard Groningen (WMG), zegt bedrijfsleider Stefan Schleper. 

"De samenstelling van het afvalwater en de procesomstandigheden zijn zodanig, dat de kilometers leidingwerk en vele afsluiters dichtgroeiden met scaling. Hetzelfde gold voor de buizen van de warmtewisselaar waarmee we het afvalwater opwarmen. Die moesten we soms twee keer per week met een sterk zuur schoonmaken."

Cosun
Daar wilde WMG vanaf wegens de kosten, stilstand van de installaties en milieubelasting. Via een adviesbureau kwam WMG in contact met Cosun Biobased Products. Dit bedrijf leverde al enkele jaren een milieuvriendelijke anti-scalant aan onder andere de scheepvaart en de industrie. Business development manager Francesco Staps zag mogelijkheden om dit product ook toe te passen in een waterzuiveringsinstallatie.

"Het gaat om carboxymethylinuline, dat we verkopen onder de merknaam Carboxyline. Deze stof wordt gemaakt van inuline, dat afkomstig is uit de wortels van chicorei. De inuline wordt gefunctionaliseerd tot carboxymethylinuline. Als we deze stof toevoegen aan afvalwater, houdt het positieve ionen als calcium en magnesium in oplossing, waardoor de groei van kristallen geremd wordt en reeds gevormde kristallen worden gedispergeerd."

Volgens Schleper werkt Carboxyline goed. "We doseren het nu twee jaar. Gedurende de winterperiode hebben we de warmtewisselaar maar tweemaal hoeven te descalen met zuur. Vroeger moesten we dat minimaal één keer per week doen."

Lozen op riool
Een ander voordeel van Carboxyline is dat water dat er mee is behandeld zonder voorzuivering kan worden geloosd op het riool voor de afvoer naar een rwzi. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk water dat de Carboxyline bevat te lozen op oppervlaktewater.

De stof bevat geen stikstof en fosfor en bestaat uit geheel uit koolwaterstof en zuurstof. Het bevat geen nutriënten en kan dus geen bijdrage leveren aan biofouling in bijvoorbeeld membranen van installaties voor omgekeerde osmose en nanofiltratie.

Carboxyline wordt behalve in de afvalwaterzuivering toegepast bij diverse bedrijven in de drinkwaterproductie en voedingsmiddelenindustrie. In de eerstgenoemde sector is onder andere Vitens een afnemer. In de voedingsmiddelenindustrie wordt het onder andere gebruikt om water te produceren als ingrediënt voor een eindproduct.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.