secundair logo knw 1

Op een plas voor waterberging in Weurt (bij Nijmegen) is vandaag een proef gestart met zonnepanelen die gemonteerd zijn op drijvende constructies op het water. Het staat bekend als Innozowa ofwel Innovatieve Zon-pv op Water. Doel is om een drijvend zonne-energiesysteem voor binnenwateren te ontwikkelen dat bijdraagt aan een beter ecosysteem.

Het is een proefproject van Waterschap Rivierenland, de onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices van TU Delft, waterbouwbedrijf Hakkers en ingenieursbureau Blue21.

Zonnepanelen op water hebben diverse voordelen. Zo kan de elektriciteitsopbrengst van een zonnepaneel op het water tot 30 procent hoger zijn dan van eenzelfde paneel op het land, door de reflectie van het (zon)licht door het water. Daarnaast kan het wateroppervlak op deze wijze nuttig gebruikt worden voor elektriciteitsopwekking.

Er kunnen echter ook nadelen optreden, zegt projectleider Bjorn Prudon van Waterschap Rivierenland. "Doordat er minder zonlicht in het water komt, kan de ecologische toestand van het water nadelig beïnvloed worden. En we moeten onderzoeken wat de invloed is van drijvende constructies op het onderhoud van het water en dat van de zonnepanelen zelf."

Revolutionair
Het systeem, dat zonvolgend is, geldt als revolutionair. Bij zonsopgang zijn de cellen naar het oosten gericht en door de dag heen kantelen ze mee met de stand van de zon. "Dat levert maar liefst 35 procent meer rendement op. Significant veel als je dat vergelijkt met de extra opbrengst van 5 procent door reflectie en 2 procent door koeling, zoals uit onderzoek blijkt", zegt Prudon.

Onder de drijfconstructies is nieuw leefgebied gecreëerd bestaande uit BESE-elementen. Prudon: "Deze biologisch afbreekbare structuur van aardappelzetmeel heeft veel gaatjes die jonge vissen een schuilplek bieden. Ook kan hier sediment ophopen waar planten wortel kunnen schieten. De BESE-elementen lossen uiteindelijk op in het water."

De Slufter
Dit is niet de eerste proef met drijvende zonnepanelen. Op het oppervlak van baggerdepot De Slufter zijn deze sinds 2016 getest. Dit project krijgt een vervolg op het Oostvoornse Meer, zo werd twee dagen geleden bekendgemaakt. Hier gaat TNO de komende maanden meetsystemen aanleggen alsmede een drijvende steiger met kleine testvelden met zonnepanelen.

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):