secundair logo knw 1

Het voorfiltergebouw op de productielocatie Katwijk is van bouwjaar 1912 I beeld uit video Dunea

In het monumentale voorfiltergebouw op de productielocatie Katwijk van drinkwaterbedrijf Dunea is een doos-in-doos constructie gecreëerd voor de verwerking van spoelwater. De innovatieve zuiveringstechniek zorgt volgens Dunea voor minder reststromen en een uitbreiding van de drinkwatercapaciteit.

Erfgoed met een nieuwe functie, waar innovaties van toen en nu naast elkaar voortbestaan. Zo omschrijft Dunea het voorfiltergebouw op de locatie Katwijk. Het gebouw is geplaatst in 1912 voor de zuivering van duinwater maar werd sinds 2000 niet meer gebruikt en raakte in verval. Na een volledige restauratie wordt hier nu het spoelwater van de snelfilters verwerkt. Daarvoor is een doos-in-doos constructie gecreëerd.

De nieuwe installatie in het voorfiltergebouw is op 28 november geopend door burgemeester Cornelis Visser van Katwijk en Dunea-directeur Wim Drossaert. “We vinden het fijn dat we een rijksmonument hebben kunnen opknappen ten behoeve van de drinkwaterwinning,”, zegt Drossaert op de site van Dunea.

Spoelwater gezuiverd in nieuwe ruimte
Het spoelwater dat in de installatie wordt verwerkt, komt vrij bij het schoonspoelen van de snelfilters. Het spoelwater gaat eerst naar een bezinkbuffer en komt daarna via de vlokvormer en een nieuwe pompput terecht in het voorfiltergebouw. Hier wordt het spoelwater gezuiverd in een nieuwe ruimte - met drukfilters en een UV-installatie - die speciaal voor dit doel is gecreëerd.

Het gezuiverde spoelwater gaat vanaf deze ruimte terug naar de primaire snelfilters om drinkwater te worden. De reststroom belandt weer op het bestaande zuiveringsproces. De drinkwatercapaciteit wordt zo met 90 kubieke meter per uur uitgebreid.

Efficiënter omgang met waterstromen
Dunea heeft het over win-win. Het innovatieve proces gaat efficiënter om met de waterstromen dan het oude systeem van terugwining via putten bij de spoelplas. Dunea kan daarom de spoelwaterplas opheffen en inrichten voor de ontwikkeling van droog duingrasland. Ook is het slibdepot op de locatie beter afgeschermd, zodat er geen materiaal kan verwaaien.

BEKIJK OOK
Video Dunea over het voorfiltergebouw vroeger en nu 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie