secundair logo knw 1

Ceo Joris van Aken (links) en cto Gijs Vermeij | Foto Hypersoniq

De startup Hypersoniq heeft een kapitaalinjectie van 1,1 miljoen euro gekregen om zijn elektrochemische waterkwaliteitssensoren voor monitoren van industrieel afvalwater verder te ontwikkelen. Het bedrijf heeft de ambitie om bedrijven die worstelen met afvalwater- en proceswaterproblemen uit de brand te helpen met waterkwaliteitssensoren waarmee realtime online monitoring mogelijk is. De startup richt zich daarbij op de Europese markt.

Het in 2020 opgerichte en in Delft gevestigde Hypersoniq ontwikkelt elektrochemische waterkwaliteitssensoren. De innovatieve sensoren bieden realtime en online inzicht in de kwaliteit van water, zo is de claim. Dat gebeurt met behulp van een ‘gepatenteerde combinatie van elektrochemische meettechnieken, geavanceerde elektrodematerialen en machine learning’.

Door de realtime monitoring zijn bedrijven in staat hun bedrijfsprocessen te optimaliseren, de milieuimpact te verkleinen, kosten te verlagen en naleving van milieuwetten en -regels te waarborgen, aldus de startup. Nu is de praktijk nog vaak zo dat de monitoring offline plaatsheeft met handmatige bemonstering, een inefficiënte methode die leidt tot vertraging en oplopende kosten.

Voor de ontwikkeling van de elektrochemische sensoren werkt de startup samen met TU Delft en onderzoeksinstituut KWR Water. Dat proces krijgt nu een impuls met een investering van 1,1 miljoen euro, opgehaald via een zogeheten Seed-investeringsronde, een funding die gericht is op startups.

Het financieringsconsortium dat Hypersoniq steunt, bestaat uit Impact Investor VP Capital, de Thematische Technology Transfer fondsen van Smart Industries en Netherlands Enabling Water Technology (NEW). De partijen hebben vertrouwen in de nieuwe techniek en ambities van van Hypersoniq, blijkt uit een persbericht.

“Hypersoniq onderscheidt zich met een innovatieve en duurzame aanpak om wereldwijde waterkwaliteitsuitdagingen aan te pakken. Hun oplossingen leveren meetbare resultaten op die de waterstandaard verbeteren”, aldus Mathijs van der Knaap van VP Capital. “We zijn onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van het team om impact te creëren via innovatie.”

Joris van Aken, medeoperichter en ceo, zegt over de waarde van de investering voor Hypersoniq: “Realtime online inzicht in waterkwaliteit is nog nooit zo belangrijk geweest, vooral in Nederland, waar we de slechtste waterkwaliteit van de EU hebben. Met de steun van deze investeringsronde kunnen we ons onderzoek en onze productontwikkeling versnellen om onze baanbrekende sensoren op de markt te brengen."

Gijs Vermeij, medeoprichter en technisch directeur, zegt: “Vertalen van deze elektrochemische meetmethoden van het lab naar de praktijk vereist expertise op verschillende gebieden, waaronder materiaalkunde, elektrochemie, watertechnologie en AI. Dankzij deze financiering kunnen we ons team uitbreiden en grote stappen zetten richting de commercialisering van onze technologie.”

Zo’n stap is de eerste pilot bij een klant. Die moet begin dit jaar worden gerealiseerd, aldus de plannen van de ondernemers. “Deze pilot richt zich op het optimaliseren van een afvalwaterzuiveringsinstallatie door real-time monitoring van de vervuilingsgraad van het inkomende water om zo het gebruik van waterzuiveringschemicaliën te verminderen en de procescontrole te verbeteren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn