secundair logo knw 1

Onderzoek van Lapinus laat zien dat systemen voor waterberging en infiltratie niet 70 centimeter onder het straatpeil hoeven te liggen, maar dat de helft ook voldoende is. Hierdoor zijn er meer toepassingen mogelijk voor deze systemen.

Lapinus is een dochterbedrijf van Rockwool, dat drukvaste platen steenwol levert onder de naam Rockflow, die in de grond kunnen worden aangebracht voor het tijdelijk bergen van regenwater. Tot nu werd aangenomen dat tussen een pakket van deze platen en de fundering van een weg zo'n 30 centimeter grond moest zitten om de druk van het verkeer op de weg voldoende te spreiden over de platen steenwol.

Hoe dunner de laag grond hoeft te zijn, hoe meer toepassingsmogelijkheden hiervoor zijn. In de eerste plaats kan het steenwolpakket dan dikker zijn, waardoor het meer water kan bergen. Maar er zijn ook meer mogelijkheden in situaties waarin de beschikbare diepte voor het aanbrengen van zo'n pakket beperkt is, zoals wanneer de grondwaterstand hoog is of indien er kabels en leidingen in de bodem liggen.

Onderzoek
Lapinus heeft met ingenieursbureau Kragten onderzoek gedaan naar de benodigde inbouwdiepte. Onder een weggedeelte op het fabrieksterrein van Rockwool in Roermond zijn pakketten Rockflow aangebracht op 38, 70 en 100 centimeter diepte onder het straatpeil.

Een jaar lang reden er iedere dag ongeveer 500 vrachtwagens met een gewicht van 5 tot 25 ton over de weg. Metingen wezen uit dat de zetting bij deze inbouwdieptes verwaarloosbaar was. Hiermee werden de resultaten bevestigd van laboratoriumproeven van de draagkracht van Rockflow bij kennisinstituut Deltares.

De gemeente Meijerijstad is waarschijnlijk de eerste opdrachtgever voor het toepassen van Rockflow op een geringere diepte dan de 70 centimeter die nu gebruikelijk was.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):