Bierbrouwer Grolsch produceert voor het eerst groen gas uit eigen afvalwater. Op de productielocatie in Enschede heeft bio-energiebedrijf HoSt Groep een installatie geplaatst die biogas omzet in groen gas, dat aan het gasnet wordt geleverd.
De bierbrouwer besloot het uit eigen afvalwater geproduceerde biogas op te waarderen tot groen gas nadat het besluit was genomen om brouwinstallaties en bedrijfsgebouwen te gaan verwarmen met warm water. Dat wordt vanaf december geleverd door het duurzaamheidsbedrijf Twence.
Het water wordt opgewarmd in een biomassa-centrale en die wordt, aldus Twence, gestookt met niet-herbruikbaar afvalhout, dat onder andere bij bouw en sloop vrijkomt. Daarmee gaat het om 'duurzaam verwarmd water' dat vanaf december in een aan te leggen nieuwe ondergrondse leiding aan Grolsch geleverd.
Grolsch, dat de ambitie heeft om klimaatneutraal bier te gaan brouwen, bespaart jaarlijks 3 miljoen kubieke meter gas door over te stappen op het duurzaam verwarmd warm water.
HoSt neemt het biogas van de bierbrouwer af en zet dit om naar groen gas in een op het Grolschterrein geplaatste biogasopwerker. Die installatie blijft in eigendom en beheer van het bio-energiebedrijf, dat samenwerkt met Bright Renewables voor de levering van biogasopwerkingssystemen.
In de installatie wordt het biogas door middel van membraantechnologie opgewerkt tot groen gas en met het gewenste methaangehalte geleverd aan het gasnet.
Jaarlijks wordt er 1 miljoen kuub groen gas geproduceerd op het Grolsch-terrein. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens, aldus de bierbrouwer.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.