secundair logo knw 1

De Sint Servaasbrug in Maastricht staat op het lijstje van Maasobjecten waarbij vernieuwing nodig is I foto: Dennis Jarvis via Flickr

Rijkswaterstaat heeft onlangs de opdracht voor ingenieursdiensten bij de modernisering van de bediening en besturing van Maasobjecten gegund aan IMPAKT Ingenieursbureau. Dit is een samenwerkingsverband van Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV en Pilz Nederland.

De operatie is geen overbodige luxe, blijkt uit de toelichting van Rijkswaterstaat. De meeste aandrijfinstallaties in sluizen, beweegbare bruggen en gemalen in de Maas en bijbehorende kanalen naderen het einde van hun levensduur, evenals de ICT-systemen voor de bediening. Om ze te kunnen moderniseren, is eerst duidelijkheid nodig over wat er precies moet gebeuren. Dit karwei is voor IMPAKT Ingenieursbureau. Dat is daarmee inmiddels al begonnen.

Ingrepen per object geïnventariseerd
Het bureau gaat samen met Rijkswaterstaat per sluis, brug en gemaal inventariseren welke ingrepen nodig zijn. Ook wordt onder meer een referentie ontwerp gemaakt en de vereiste vergunningen in beeld gebracht. Rijkswaterstaat geeft als voorbeeld deze vraag: moet bij een sluis alleen de elektromotor van de aandrijfinstallatie vervangen worden of ook de hydraulische cilinder en draaipunten?

Op basis van de inventarisatie wordt de verdere aanpak bepaald. Daarna volgt de aanbesteding van het contract voor de uitvoering van de renovatiewerkzaamheden. Het duurt nog wel even voordat het zover is. Rijkswaterstaat verwacht dat in 2026 de uitvoering van start kan gaan.

Onder programma Vervanging en Renovatie
De moderniseringsslag valt onder het omvangrijke programma Vervanging en Renovatie van Rijkswaterstaat. Het doel is dat de automatiseringssystemen en elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties straks weer zijn toegerust voor de toekomst en betrouwbaarder functioneren. Ook de beveiligings- en monitoringsapparatuur op de Maasobjecten wordt vernieuwd. Het gaat onder andere om de camera’s, sensoren, afsluitbomen, oproepinstallaties en scheepvaartseinen.

MEER INFORMATIE
Toelichting door Rijkswaterstaat 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.