secundair logo knw 1

Judith le Fèvre van Ferr-Tech neemt de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Cees Buisman (midden) en directeur Hein Molenkamp van Water Alliance (rechts) | Foto Lucas-Kemper

Het watertechnologiebedrijf Ferr-Tech heeft de WIS Award 2022 gewonnen. De jury vond het door Ferr-Tech ontwikkelde product Ferraat (VI) de beste van de acht innovaties die waren genomineerd. Maandag won Paques Biomaterials met de productie van het biopolymeer PHBV de publieksprijs.

De eindronde van de WIS Award werd vanmiddag gehouden tijdens de European Water Technology Week (EWTW) in Leeuwarden. De jury vond Ferr-Tech een overtuigende winnaar, maar gaf tegelijkertijd aan dat het besluit dit jaar lastig was, gelet op de vele bijzondere innovaties die meededen.

Ferraat(VI) staat al decennia wereldwijd bekend als de sterkste oxidant voor waterbehandeling van (industrieel) afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren. 

De Meppelse startup, vorig jaar ook winnaar van de CES 2022 Innovation Award, vond de formule waarmee Ferraat(VI) tenminste twee maanden houdbaar blijft. Daarmee kan het worden toegepast voor industrieel gebruik. 

Ferr-Tech richt zich op meerdere sectoren, zoals olie en gas, staal, vis, waterschappen, zuivel en agrifood en heeft de ambitie om internationaal te groeien. Te beginnen in de VS, waar in 2023 een eigen fabriek zal worden gebouwd. Voor verdere expansie richt het bedrijf zich op het Midden-Oosten.

Ferr-Tech wil het winnen van de WIS Award vooral gebruiken om internationaal de marketing te ondersteunen. Aan de prijs is marketing-ondersteuning ter waarde van 10.000 euro verbonden.

De award is de innovatieprijs die door netwerkorganisatie Water Alliance doorgaans jaarlijks wordt uitgereikt aan een bedrijf met een opmerkelijke waterinnovatie. Naast de jury mag ook het publiek een winnaar kiezen. Dat gebeurde maandag op de eerste dag van de European Water Technology Week, na een pitch door de acht deelnemende finalisten Rolapac, Ce-Line, Purgatoria, Ferr-Tech, Q-Blue, Jotem, Paques Biomaterials en Hulo.

Joost Paques kreeg de meeste stemmen voor de productie van het natuurlijk afbreekbare polymeer PHBV dat als plastic vervanger in uiteenlopende producten kan worden verwerkt. De productie van het polymeer wordt nu getest in een demonstatie-installatie op het terrein van energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht. Als de proef slaagt volgt later een besluit over de bouw van een full-scale fabriek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.