secundair logo knw 1

Ferr-Tech is tijdens de WEX Global 2023 in Spanje in de prijzen gevallen. De Drentse start-up won de Aqualia Innovation Award met haar product FerSol (Ferraat(VI) in vloeibare vorm). Ferr-Tech werd door de vakjury verkozen tot prijswinnaar, vanwege een sterke businesscase en voorts omdat het bedrijf ‘een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en een innovatief product heeft’.

De Aqualia Innovation Award is een jaarlijks terugkerende wedstrijd waar innovatieve producten of toepassingen in de watersector. De awards worden uitgereikt tijdens WEX Global in Sevilla: een bijeenkomst voor de water-, afvalwater- en duurzame sector.

De Aqualia Innovation Award is niet de eerste award die Ferr-Tech in de wacht sleept. Vorig jaar wonnen de Drenten de WIS 2022 Innovation Stimulation Award. In 2021 sleepte Ferr-Tech de CES Innovation Award op ’s werelds grootste technologiebeurs in Las Vegas in de wacht: de Consumer Electronics Show.

Ferraat(VI) staat al decennia wereldwijd bekend als de sterkste oxidant voor waterbehandeling van (industrieel) afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren.

De Meppelse start-up vond de formule waarmee Ferraat(VI) tenminste twee maanden houdbaar blijft. Daarmee kan het worden toegepast voor industrieel gebruik.

“FerSol maakt de waterbehandeling duurzamer en energie-efficiënter, zodat waterhergebruik in industriële processen mogelijk is”, zegt Ehsan Saebnoori, R&D director bij Ferr-Tech. “Hiermee willen we een bijdrage leveren aan één van de bepalende thema’s van de 21e eeuw: het voorkomen van waterschaarste.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.