Ferr-Tech is tijdens de WEX Global 2023 in Spanje in de prijzen gevallen. De Drentse start-up won de Aqualia Innovation Award met haar product FerSol (Ferraat(VI) in vloeibare vorm). Ferr-Tech werd door de vakjury verkozen tot prijswinnaar, vanwege een sterke businesscase en voorts omdat het bedrijf ‘een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en een innovatief product heeft’.
De Aqualia Innovation Award is een jaarlijks terugkerende wedstrijd waar innovatieve producten of toepassingen in de watersector. De awards worden uitgereikt tijdens WEX Global in Sevilla: een bijeenkomst voor de water-, afvalwater- en duurzame sector.
De Aqualia Innovation Award is niet de eerste award die Ferr-Tech in de wacht sleept. Vorig jaar wonnen de Drenten de WIS 2022 Innovation Stimulation Award. In 2021 sleepte Ferr-Tech de CES Innovation Award op ’s werelds grootste technologiebeurs in Las Vegas in de wacht: de Consumer Electronics Show.
Ferraat(VI) staat al decennia wereldwijd bekend als de sterkste oxidant voor waterbehandeling van (industrieel) afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren.
De Meppelse start-up vond de formule waarmee Ferraat(VI) tenminste twee maanden houdbaar blijft. Daarmee kan het worden toegepast voor industrieel gebruik.
“FerSol maakt de waterbehandeling duurzamer en energie-efficiënter, zodat waterhergebruik in industriële processen mogelijk is”, zegt Ehsan Saebnoori, R&D director bij Ferr-Tech. “Hiermee willen we een bijdrage leveren aan één van de bepalende thema’s van de 21e eeuw: het voorkomen van waterschaarste.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.