Ferr-Tech is tijdens de WEX Global 2023 in Spanje in de prijzen gevallen. De Drentse start-up won de Aqualia Innovation Award met haar product FerSol (Ferraat(VI) in vloeibare vorm). Ferr-Tech werd door de vakjury verkozen tot prijswinnaar, vanwege een sterke businesscase en voorts omdat het bedrijf ‘een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en een innovatief product heeft’.

De Aqualia Innovation Award is een jaarlijks terugkerende wedstrijd waar innovatieve producten of toepassingen in de watersector. De awards worden uitgereikt tijdens WEX Global in Sevilla: een bijeenkomst voor de water-, afvalwater- en duurzame sector.

De Aqualia Innovation Award is niet de eerste award die Ferr-Tech in de wacht sleept. Vorig jaar wonnen de Drenten de WIS 2022 Innovation Stimulation Award. In 2021 sleepte Ferr-Tech de CES Innovation Award op ’s werelds grootste technologiebeurs in Las Vegas in de wacht: de Consumer Electronics Show.

Ferraat(VI) staat al decennia wereldwijd bekend als de sterkste oxidant voor waterbehandeling van (industrieel) afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren.

De Meppelse start-up vond de formule waarmee Ferraat(VI) tenminste twee maanden houdbaar blijft. Daarmee kan het worden toegepast voor industrieel gebruik.

“FerSol maakt de waterbehandeling duurzamer en energie-efficiënter, zodat waterhergebruik in industriële processen mogelijk is”, zegt Ehsan Saebnoori, R&D director bij Ferr-Tech. “Hiermee willen we een bijdrage leveren aan één van de bepalende thema’s van de 21e eeuw: het voorkomen van waterschaarste.”