secundair logo knw 1

Schematische weergave van de FATracker

Deelnemers aan de RIONEDdag hebben de FATracker van de gemeente Rotterdam en kennisinstituut Deltares uitgeroepen tot innovatie van 2022. De FATracker is een online AI tool die drijflaagvorming in rioolgemalen monitort.

 

Vetdrijflagen in rioolgemalen zijn een belangrijke oorzaak van pompstoringen. Periodiek verwijderen van drijflagen is daarom noodzakelijk, maar kostbaar en onhygiënisch. Met de FATracker krijgt de beheerder real-time zicht op drijflaagvorming in de rioolgemalen, wat leidt tot betere aanpak van de drijflaagvorming en goedkopere onderhoudsstrategie.

De FATtracker is ontwikkeld door het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam (IBR) en Deltares. Antonio Moreno-Rodenas (Deltares), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares) presenteerden met verve de innovatie op de RIONEDdag.

Het systeem bestaat uit een laptop voorzien van een camera met wifi-verbinding. Met ‘een ‘state-of-the-art’ zelflerend algoritme (AI)’ wordt automatisch het oppervlak van de drijflaag herkend. De FATracker genereert voorts belangrijke data over de hydraulische processen (waterpeil, draaikolken, snelheidsvelden) in de zuigkelder van het rioolgemaal.

Het systeem is toegepast in het Rotterdamse rioolgemaal Pretorialaan. Gedurende ruim een jaar (augustus 2020 - oktober 2021) maakte de FATracker elke twee minuten automatisch een beeld van het wateroppervlak in de zuigkelder. De beelden en de bewerking daarvan leverden nieuwe inzichten op, zoals de impact van neerslag na een droge periode op de drijflaagvorming en effect van het aanpassen van de gemaalaansturing.

FATracker RIONEDprijs 2022 900 Vlnr: Annette van Soest (dagvoorzitter), Hilde Niezen (directeur Stichting RIONED), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares), Antonio Moreno-Rodenas (Deltares) en Joost van Oostrum (voorzitter Stichting RIONED) met de oorkonde van de RIONEDinnovatieprijs 2022 voor FATracker | Foto Michelle Muus/Stichting RIONED


DRIE NOMINATIES
Er waren drie vernieuwende systemen genomineerd voor de RIONEDinnovatieprijs 2022. Naast FATracker waren dat:

- De Infill Turf Filterput (Joosten Kunststoffen). Het filter voorkomt dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden in ons milieu terecht komt en houdt tevens zink, koper- en loodafscheiding tegen.

- Data Gestuurd Rioolbeheer (Waterschap Hunze en Aa’s en waterlaboratorium WLN). De innovatie benut de capaciteit van gemengde stelsels optimaal waardoor de vuilemissie naar oppervlaktewater afneemt en de capaciteit van rwzi’s beter wordt benut.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.