secundair logo knw 1

Schematische weergave van de FATracker

Deelnemers aan de RIONEDdag hebben de FATracker van de gemeente Rotterdam en kennisinstituut Deltares uitgeroepen tot innovatie van 2022. De FATracker is een online AI tool die drijflaagvorming in rioolgemalen monitort.

 

Vetdrijflagen in rioolgemalen zijn een belangrijke oorzaak van pompstoringen. Periodiek verwijderen van drijflagen is daarom noodzakelijk, maar kostbaar en onhygiënisch. Met de FATracker krijgt de beheerder real-time zicht op drijflaagvorming in de rioolgemalen, wat leidt tot betere aanpak van de drijflaagvorming en goedkopere onderhoudsstrategie.

De FATtracker is ontwikkeld door het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam (IBR) en Deltares. Antonio Moreno-Rodenas (Deltares), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares) presenteerden met verve de innovatie op de RIONEDdag.

Het systeem bestaat uit een laptop voorzien van een camera met wifi-verbinding. Met ‘een ‘state-of-the-art’ zelflerend algoritme (AI)’ wordt automatisch het oppervlak van de drijflaag herkend. De FATracker genereert voorts belangrijke data over de hydraulische processen (waterpeil, draaikolken, snelheidsvelden) in de zuigkelder van het rioolgemaal.

Het systeem is toegepast in het Rotterdamse rioolgemaal Pretorialaan. Gedurende ruim een jaar (augustus 2020 - oktober 2021) maakte de FATracker elke twee minuten automatisch een beeld van het wateroppervlak in de zuigkelder. De beelden en de bewerking daarvan leverden nieuwe inzichten op, zoals de impact van neerslag na een droge periode op de drijflaagvorming en effect van het aanpassen van de gemaalaansturing.

FATracker RIONEDprijs 2022 900 Vlnr: Annette van Soest (dagvoorzitter), Hilde Niezen (directeur Stichting RIONED), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares), Antonio Moreno-Rodenas (Deltares) en Joost van Oostrum (voorzitter Stichting RIONED) met de oorkonde van de RIONEDinnovatieprijs 2022 voor FATracker | Foto Michelle Muus/Stichting RIONED


DRIE NOMINATIES
Er waren drie vernieuwende systemen genomineerd voor de RIONEDinnovatieprijs 2022. Naast FATracker waren dat:

- De Infill Turf Filterput (Joosten Kunststoffen). Het filter voorkomt dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden in ons milieu terecht komt en houdt tevens zink, koper- en loodafscheiding tegen.

- Data Gestuurd Rioolbeheer (Waterschap Hunze en Aa’s en waterlaboratorium WLN). De innovatie benut de capaciteit van gemengde stelsels optimaal waardoor de vuilemissie naar oppervlaktewater afneemt en de capaciteit van rwzi’s beter wordt benut.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.