secundair logo knw 1

Ringsend Wastewater Treatment Plant

Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Ringsend in Dublin, de grootste zuivering van Ierland, is het slibgistingsconcept Ephyra van Royal HaskoningDHV in gebruik genomen. Door installatie van de nieuwe slibgistingstechnologie wordt de slibverwerkingscapaciteit van de awzi in Dublin aanzienlijk verhoogd.

Met Ephyra, de innovatieve slibgistingstechnologie voor het optimaliseren van de prestaties van anaerobe vergisters, kunnen de bestaande vergisters achteraf worden aangepast, waardoor hun capaciteit wordt verhoogd zonder dat nieuwe vergistingstanks nodig zijn, stelt Royal HaskoningDHV. De aangepaste sliblijn zal meer duurzame energie produceren in de vorm van biogas en tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Ringsend, eigendom van het Ierse staatswaterbedrijf Úisce Éireann, behandelt al meer dan een eeuw het afvalwater van Dublin en is de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Ierland. De zuivering krijgt een upgrade ter waarde van 500 miljoen euro. De aanpassing is nodig om behandelingscapaciteit van de overbelaste zuivering te vergroten en de installatie te laten voldoen aan de Europese richtlijn voor de behandeling van stedelijk afvalwater.

Eind 2025 moet het verbeteringsproject, dat gefaseerd wordt uitgevoerd, klaar zijn. Complicerende factor is dat de zuivering tijdens de werkzaamheden normaal moet blijven functioneren.

Naast de Ephyra-technologie is ook een fosforterugwinningsinstallatie geïnstalleerd op de awzi. Deze is de grootste van Europa, aldus Úisce Éireann. "We halen nu tot 85 procent van het fosfor uit het afvalwater. We zetten het om in een waardevolle bron die teruggaat naar boeren en tuinders voor gebruik op het land", zegt Jean Hobbs, senior programme manager bij Úisce Éireann. Het teruggewonnen fosfaat wordt opgewerkt tot korrels. Volgens Hobbs kan de installatie op volle capaciteit 14 ton fosforkorrels per dag produceren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.