secundair logo knw 1

Ringsend Wastewater Treatment Plant

Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Ringsend in Dublin, de grootste zuivering van Ierland, is het slibgistingsconcept Ephyra van Royal HaskoningDHV in gebruik genomen. Door installatie van de nieuwe slibgistingstechnologie wordt de slibverwerkingscapaciteit van de awzi in Dublin aanzienlijk verhoogd.

Met Ephyra, de innovatieve slibgistingstechnologie voor het optimaliseren van de prestaties van anaerobe vergisters, kunnen de bestaande vergisters achteraf worden aangepast, waardoor hun capaciteit wordt verhoogd zonder dat nieuwe vergistingstanks nodig zijn, stelt Royal HaskoningDHV. De aangepaste sliblijn zal meer duurzame energie produceren in de vorm van biogas en tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Ringsend, eigendom van het Ierse staatswaterbedrijf Úisce Éireann, behandelt al meer dan een eeuw het afvalwater van Dublin en is de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Ierland. De zuivering krijgt een upgrade ter waarde van 500 miljoen euro. De aanpassing is nodig om behandelingscapaciteit van de overbelaste zuivering te vergroten en de installatie te laten voldoen aan de Europese richtlijn voor de behandeling van stedelijk afvalwater.

Eind 2025 moet het verbeteringsproject, dat gefaseerd wordt uitgevoerd, klaar zijn. Complicerende factor is dat de zuivering tijdens de werkzaamheden normaal moet blijven functioneren.

Naast de Ephyra-technologie is ook een fosforterugwinningsinstallatie geïnstalleerd op de awzi. Deze is de grootste van Europa, aldus Úisce Éireann. "We halen nu tot 85 procent van het fosfor uit het afvalwater. We zetten het om in een waardevolle bron die teruggaat naar boeren en tuinders voor gebruik op het land", zegt Jean Hobbs, senior programme manager bij Úisce Éireann. Het teruggewonnen fosfaat wordt opgewerkt tot korrels. Volgens Hobbs kan de installatie op volle capaciteit 14 ton fosforkorrels per dag produceren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John