Het team nautisch beheer van watercyclusbedrijf Waternet heeft een nieuw inspectievaartuig in gebruik genomen. Het is een elektrische high-density polypropyleen inspectieboot, gemaakt van kunststof en zonder emissie.
Het vaartuig is vernoemd naar Pieter Kruiswijk, de vorig jaar overleden waterschapsbestuurder die een belangrijke rol heeft gespeeld in het schoonmaken van de rivier de Vecht.
De 'Pieter Kruiswijk' wordt op de Vecht en andere (doorgaande) vaarwegen gebruikt voor toezicht op wetten, voorschriften en afspraken. In totaal beheert het team 180 kilometer vaarweg, waaronder ook de wateren in de Amsterdamse grachtengordel.
Het schip inspecteert met side scan apparatuur de vaarwegen. Met ipad en gps worden obstakels, vegetatie en betonning in beeld gebracht, dit om een veilige scheepvaart te kunnen waarborgen.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.