secundair logo knw 1

Een primeur: hemelwaterjenever. Het bedrijf D2D Water Solutions tekent met de Groningse distilleerderij Hooghoudt voor de eerste flessen jenever die zijn geproduceerd met gezuiverd regenwater. Het gaat om een ‘limited edition’ van 700 flessen.

Hooghoudt is gevestigd op het bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen, waar sprake is van wateroverlast als het flink regent. Bij onderzoek naar oplossingen om de overlast te beperken, kwam ook de mogelijkheid op tafel om regenwater op te vangen. De gedachte om het opgevangen hemelwater te gebruiken in de productie volgde snel daarna.

Het bedrijf D2D Water Solutions uit Hardenberg kreeg de kans om uit te zoeken of de Drop2Drink-unit, waarmee van regenwater drinkwater wordt gemaakt, ook water kan produceren dat geschikt is voor toepassing in de voedselindustrie.

Het experiment werd mogelijk door een subsidiebijdrage uit het Europese VIDA-project. Dat tijdelijke initiatief gefinancierd door INNOSUP Call van HORIZON 2020, ondersteunt mkb-bedrijven die met innovaties in de voedselindustrie het grondstoffenverbruik in het productieproces kunnen verbeteren.

Twee initiatieven
D2D Water Solutions stapte vorig jaar in het Europese project met twee initiatieven: Uytewaal Catering in Houten en Hooghoudt Distilleerderij. De door D2D ontwikkelde Drop2Drink-installatie zuivert regenwater met een microfilter, actief koolfilter, membraanfilter (UF) en een UVC-unit tot drinkwaterkwaliteit. In het Hooghoudt-project bleek het gezuiverde water ook geschikt voor de productie van jenever.

Met de productie van de eerste flessen ‘hemelwaterjenever’ heeft Hooghoudt een wereldprimeur, zo claimt de destilleerder. Wethouder Chakor van de gemeente Groningen nam donderdagmiddag de eerste fles in ontvangst. De overige flessen zijn binnenkort te koop in de zogeheten ambassadeurslijterijen van Hooghoudt.

D2D Water Solutions ziet in de Groningse proef enerzijds een bevestiging dat de innovatie Drop2Drink met succes kan bijdragen aan oplossing van het wereldwijde tekort aan schoon drinkwater, maar ook een bijdrage kan leveren aan het oplossen van wateroverlast. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.