secundair logo knw 1

Een primeur: hemelwaterjenever. Het bedrijf D2D Water Solutions tekent met de Groningse distilleerderij Hooghoudt voor de eerste flessen jenever die zijn geproduceerd met gezuiverd regenwater. Het gaat om een ‘limited edition’ van 700 flessen.

Hooghoudt is gevestigd op het bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen, waar sprake is van wateroverlast als het flink regent. Bij onderzoek naar oplossingen om de overlast te beperken, kwam ook de mogelijkheid op tafel om regenwater op te vangen. De gedachte om het opgevangen hemelwater te gebruiken in de productie volgde snel daarna.

Het bedrijf D2D Water Solutions uit Hardenberg kreeg de kans om uit te zoeken of de Drop2Drink-unit, waarmee van regenwater drinkwater wordt gemaakt, ook water kan produceren dat geschikt is voor toepassing in de voedselindustrie.

Het experiment werd mogelijk door een subsidiebijdrage uit het Europese VIDA-project. Dat tijdelijke initiatief gefinancierd door INNOSUP Call van HORIZON 2020, ondersteunt mkb-bedrijven die met innovaties in de voedselindustrie het grondstoffenverbruik in het productieproces kunnen verbeteren.

Twee initiatieven
D2D Water Solutions stapte vorig jaar in het Europese project met twee initiatieven: Uytewaal Catering in Houten en Hooghoudt Distilleerderij. De door D2D ontwikkelde Drop2Drink-installatie zuivert regenwater met een microfilter, actief koolfilter, membraanfilter (UF) en een UVC-unit tot drinkwaterkwaliteit. In het Hooghoudt-project bleek het gezuiverde water ook geschikt voor de productie van jenever.

Met de productie van de eerste flessen ‘hemelwaterjenever’ heeft Hooghoudt een wereldprimeur, zo claimt de destilleerder. Wethouder Chakor van de gemeente Groningen nam donderdagmiddag de eerste fles in ontvangst. De overige flessen zijn binnenkort te koop in de zogeheten ambassadeurslijterijen van Hooghoudt.

D2D Water Solutions ziet in de Groningse proef enerzijds een bevestiging dat de innovatie Drop2Drink met succes kan bijdragen aan oplossing van het wereldwijde tekort aan schoon drinkwater, maar ook een bijdrage kan leveren aan het oplossen van wateroverlast. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.