Een primeur: hemelwaterjenever. Het bedrijf D2D Water Solutions tekent met de Groningse distilleerderij Hooghoudt voor de eerste flessen jenever die zijn geproduceerd met gezuiverd regenwater. Het gaat om een ‘limited edition’ van 700 flessen.

Hooghoudt is gevestigd op het bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen, waar sprake is van wateroverlast als het flink regent. Bij onderzoek naar oplossingen om de overlast te beperken, kwam ook de mogelijkheid op tafel om regenwater op te vangen. De gedachte om het opgevangen hemelwater te gebruiken in de productie volgde snel daarna.

Het bedrijf D2D Water Solutions uit Hardenberg kreeg de kans om uit te zoeken of de Drop2Drink-unit, waarmee van regenwater drinkwater wordt gemaakt, ook water kan produceren dat geschikt is voor toepassing in de voedselindustrie.

Het experiment werd mogelijk door een subsidiebijdrage uit het Europese VIDA-project. Dat tijdelijke initiatief gefinancierd door INNOSUP Call van HORIZON 2020, ondersteunt mkb-bedrijven die met innovaties in de voedselindustrie het grondstoffenverbruik in het productieproces kunnen verbeteren.

Twee initiatieven
D2D Water Solutions stapte vorig jaar in het Europese project met twee initiatieven: Uytewaal Catering in Houten en Hooghoudt Distilleerderij. De door D2D ontwikkelde Drop2Drink-installatie zuivert regenwater met een microfilter, actief koolfilter, membraanfilter (UF) en een UVC-unit tot drinkwaterkwaliteit. In het Hooghoudt-project bleek het gezuiverde water ook geschikt voor de productie van jenever.

Met de productie van de eerste flessen ‘hemelwaterjenever’ heeft Hooghoudt een wereldprimeur, zo claimt de destilleerder. Wethouder Chakor van de gemeente Groningen nam donderdagmiddag de eerste fles in ontvangst. De overige flessen zijn binnenkort te koop in de zogeheten ambassadeurslijterijen van Hooghoudt.

D2D Water Solutions ziet in de Groningse proef enerzijds een bevestiging dat de innovatie Drop2Drink met succes kan bijdragen aan oplossing van het wereldwijde tekort aan schoon drinkwater, maar ook een bijdrage kan leveren aan het oplossen van wateroverlast. 

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!