secundair logo knw 1

In Eefde komt een soortgelijke installatie als deze in de Dommel in Sint-Michielsgestel

Bij Eefde wordt begin volgend jaar een kleine waterkrachtcentrale gebouwd. De coöperatie Lochem Energie heeft hiertoe het initiatief genomen. Het doel van de coöperatie is om bewoners van de gemeente Lochem van duurzame energie te voorzien. Momenteel heeft Lochem Energie ongeveer 900 leden.

Bij Eefde ligt in het Twentekanaal een sluizencomplex voor de binnenvaart. Hiernaast ligt een dubbele stuw waarlangs het water van de Berkel in het kanaal terecht komt. Het verval bedraagt 3,5 meter. Het idee is om één van de stuwen te vervangen door een vijzel waar een generator aan gekoppeld is. Dit moet stroom opleveren voor zo'n honderd huishoudens.

Visveiligheid
Een belangrijk aandachtspunt is de 'visveiligheid'. Het sterftepercentage onder vissen die de centrale passeren mag niet hoger zijn dan 2,4 procent. De ervaring heeft geleerd dat vijzels aan deze eis kunnen voldoen.

Lochem Energie heeft besloten een vijzelinstallatie te laten bouwen door Landustrie. Dit bedrijf in Sneek heeft veel ervaring met vijzels voor zowel pompstations als waterkrachtcentrales. Zo leverde het bedrijf de vijzel voor de centrale die in 2016 in de Dommel werd gebouwd. In andere Europese landen zijn inmiddels tientallen waterkrachtvijzels van Landustrie in bedrijf.

Half miljoen
De centrale vereist een investering van een half miljoen euro. Lochem Energie rekent op een subsidie van de provincie Gelderland van een ton. Om de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen is de coöperatie bezig met de uitgifte van 1.200 certificaten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John