secundair logo knw 1

Jan Remeysen en Annette Ottolini openen de demiwaterfabriek | Foto Evides/BASF

De demiwaterfabriek op het bedrijfsterrein van BASF Antwerpen is officieel in gebruik genomen. BASF-topman Jan Remeysen en Annette Ottolini van Evides Waterbedrijf gaven gezamenlijk het startsein.

BASF en Evides Industriewater (EIW) hebben ontwerp en de bouw van een nieuwe demiwaterfabriek samen opgepakt, daarvoor tekenende beide partijen in 2020 een uitgebreide overeenkomst tot strategische samenwerking. Nu de bouw is afgerond, verzorgt EIW de volledige productie en levering van demiwater. De fabriek vervangt de huidige BASF-installatie.

De nieuwe demiwaterfabriek moest worden geïntegreerd in het complexe warmte- en productieproces van de BASF-fabriek. Dat betekent dat er demiwater van hoge kwaliteit moet worden geleverd, bijvoorbeeld voor de productie van stoom. Daarbij wordt ingezet op duurzaam water- en energiegebruik.

Zo draait de volledige demiwaterproductie op groene stroom en wordt restwarmte gebruikt voor het opwarmen van voedingswater. Voorts wordt condensaat van stoom afkomstig uit een specifieke installatie hergebruikt als voedingswater in het demiproces. De installatie is zo opgezet dat minder chemicaliën nodig zijn bij de zuivering naar demiwater, aldus beide bedrijven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.