De demiwaterfabriek op het bedrijfsterrein van BASF Antwerpen is officieel in gebruik genomen. BASF-topman Jan Remeysen en Annette Ottolini van Evides Waterbedrijf gaven gezamenlijk het startsein.

BASF en Evides Industriewater (EIW) hebben ontwerp en de bouw van een nieuwe demiwaterfabriek samen opgepakt, daarvoor tekenende beide partijen in 2020 een uitgebreide overeenkomst tot strategische samenwerking. Nu de bouw is afgerond, verzorgt EIW de volledige productie en levering van demiwater. De fabriek vervangt de huidige BASF-installatie.

De nieuwe demiwaterfabriek moest worden geïntegreerd in het complexe warmte- en productieproces van de BASF-fabriek. Dat betekent dat er demiwater van hoge kwaliteit moet worden geleverd, bijvoorbeeld voor de productie van stoom. Daarbij wordt ingezet op duurzaam water- en energiegebruik.

Zo draait de volledige demiwaterproductie op groene stroom en wordt restwarmte gebruikt voor het opwarmen van voedingswater. Voorts wordt condensaat van stoom afkomstig uit een specifieke installatie hergebruikt als voedingswater in het demiproces. De installatie is zo opgezet dat minder chemicaliën nodig zijn bij de zuivering naar demiwater, aldus beide bedrijven.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!