Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), 's werelds grootste chipproducent, gaat een installatie bouwen waarin industriewater wordt gezuiverd voor hergebruik voor de productie van halfgeleiders. De installatie moet proceswater van zeer hoge kwaliteit leveren, gezien de technische eisen die gelden voor het geavanceerde productieproces.

De bouw van de zuiveringsinstallatie is een reactie op de droogte in Taiwan, de ergste in de afgelopen 50 jaar. Door de droogte kampt het land met ernstig watertekort en dat leidt tot beperkingen van het watergebruik. De verplichte rantsoenering zet ook de chipproductie onder druk. TSMC en een andere grote chipfabrikant, United Microelectronics Corp, zijn overgestapt op noodscenario’s. Zo voeren ze water aan met watertankwagens. 

Deze tankwagens worden ook gebruikt om grondwater te testen voor chipfabricage, een proces waarbij veel water wordt gebruikt vanwege de hoge zuiverheidsnormen en de talrijke chemicaliën die in het proces worden gebruikt.

TSMC heeft fabrieken in Hsinchu en Taichung en werkt in de Zuid-Taiwanese stad Tainan aan uitbreiding van de productielocatie op het Southern Taiwan Science Park, waar halfgeleiders van topklasse zullen worden geproduceerd. Die moet eind 2021 operationeel zijn. De productie is van groot belang, TSMC voorziet in een groot deel van de wereldwijde vraag naar chips. Onder andere Apple, AMD en Qualcomm nemen chips af van het Taiwanese concern.

Door vergroting van de productie neemt de watervraag toe. Het concern gebruikt nu zo'n 156.000 ton water per dag. Volgens het duurzaamheidsrapport over 2019 recyclede het concern in dat jaar 133,6 miljoen ton water (86,7 procent van het totaal), maar slechts een deel daarvan was zuiver genoeg om te kunnen worden hergebruikt in het chipproductieproces.

Met de nieuwe zuiveringsinstallatie nabij Tainan wil de chipproducent de zuivering van het eigen industriewater geleidelijk opvoeren, zodat in 2024 dagelijks 67.000 ton water wordt geproduceerd dat gebruikt kan worden voor de chipproductie. De zuiveringsinstallatie moet eind dit jaar in bedrijf zijn. In de waterstrategie zet het concern ook in beperking van het watergebruik. 

De aanhoudende droogte zorgt voor steeds mee problemen op het eiland in de Oost-Chinese Zee. De overheid beperkt de watervoorziening in sommige steden en eerder werd het besluit genomen om irrigatiesystemen van Taiwanese agrarische bedrijven af te sluiten. Die ingreep is omstreden, omdat chipproducenten nog steeds water blijven ontvangen.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!