Hoogheemraadschap van Delfland plaatst op de nieuw te bouwen afvalwaterzuivering Vergulde Hand in Vlaardingen de zuiveringstechniek ‘Modified University of Cape Town (mUCT) met slibscheiding door membranen’. In de zoektocht naar de beste zuiveringstechniek scoorde deze installatie het beste op kenmerken als kwaliteit effluent, onderhoud en effecten op het milieu, zoals geur, aldus het hoogheemraadschap.
Het algemeen bestuur stemde donderdag in met het voorstel van het dagelijks bestuur om te kiezen voor de mUCT zuiveringstechniek met slibscheiding door membranen. Deze installatie biedt volgens het dagelijks bestuur de beste mogelijkheden voor ‘een toekomstbestendige, duurzame en gebiedsgerichte zuivering’.
Delfland onderzocht en beoordeelde samen met de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV vier verschillende zuiveringstechnieken. Naast het gekozen concept is gekeken naar het Modified University of Cape Town met slibscheiding door nabezinktanks dat op de huidige zuivering De Groote Lucht in Vlaardingen het afvalwater zuivert.
Ook het zogeheten AB+-systeem werd onder de loep genomen. Met deze techniek wordt in de eerste trap van de zuivering (de A-trap) zoveel mogelijk koolstof afgevangen, waarmee bijvoorbeeld groen gas kan worden opgewekt. De vierde techniek betrof het aeroob korrelslibsysteem. In dit systeem wordt het afvalwater in ‘batches’ verwerkt en vindt het volledige zuiveringsproces binnen elke reactor plaats.
25 criteria
Deze vier zuiveringstechnieken zijn integraal beoordeeld op in totaal 25 criteria, waaronder kwaliteit van het effluent, kosten, onderhoud, veiligheid, klimaatimpact, geur, geluid, en andere effecten op het milieu. De gekozen mUCT-techniek met membranen scoorde hierbij het beste en veroorzaakt bijvoorbeeld beduidend minder geur dan de andere opties, schrijft het hoogheemraadschap.
Qua energieverbruik kwam de techniek minder goed uit de bus. Optimalisering van het energieverbruik wordt verder onderzocht bij het voorlopig ontwerp, schrijft het dagelijks bestuur in het voorstel over de te kiezen zuivering. Dat geldt tevens voor de terugwinning van grondstoffen. Ook moet er nog een besluit worden genomen over de omvang van de installatie.
Groen licht
Het algemeen bestuur van Delfland gaf vorig jaar april groen licht voor de verdere ontwikkeling van de Vergulde Hand. De nieuwe afvalwaterzuivering, die in de plaats komt van de oude en te kleine De Groote Lucht, moet aan een breed scala aan zuiveringseisen voldoen, maar ook ruimte bieden voor aanpassingen in de toekomst.
Bij de ontwikkeling van awzi Vergulde Hand en de overleggen met gemeente en omwonenden kwam onder meer op tafel dat er zorgen zijn over de geur- en geluidbelasting van de installatie, wat leidde tot aanvullende eisen op deze aspecten van de zuivering die in 2030 in bedrijf moet zijn.
Voor de bouw van de nieuwe afvalwaterzuivering moet het omgevingsplan worden gewijzigd door de gemeente Vlaardingen. De gemeenteraad van Vlaardingen neemt daar komend najaar een besluit over.