secundair logo knw 1

De productielocatie van zuivelconcern Danone in het Belgische Rotselaar gaat tot 75 procent van het water dat het gebruikt in het productieproces hergebruiken. De zuivelproducent gaat als gevolg daarvan veel minder grondwater oppompen.

Het Franse zuivelconcern dat in Rotselaar wekelijks 30 miljoen flesjes en 4 miljoen potjes yoghurt produceert, liet het proceswater na zuivering op het bedrijfsterrein in de Leibeek lopen. Sinds kort wordt dit water gerecycled na een behandeling met een 'innovatieve membraantechnologie', aldus de zuivelproducent.

Het proces bestaat uit twee stappen. “Eerst worden alle mogelijke vaste deeltjes verwijderd door middel van ultrafiltratie. Vervolgens worden ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd met de omgekeerde osmosetechniek. Na deze stap is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit en kan het worden hergebruikt, in een oneindige cyclus, om de verschillende fases van het productieproces te reinigen, een proces dat in principe veel water verbruikt”, zegt Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite, tegen HLN.

De fabriek in Rotselaar is wereldwijd de eerste van Danone met deze innovatie, verklaart projectleider Stijn Van Cuyck tegen Het Nieuwsblad. “Het vergt een investering van twee miljoen euro.” Danone levert een deel van het gezuiverde water aan boeren in de omgeving voor irrigatie van hun land.

Door het hergebruik van het restwater vermindert de fabriek de impact op het grondwater aanzienlijk. De 500 miljoen liter water die nu niet wordt opgepompt, komt overeen met het watergebruik van 4.000 gezinnen, aldus waarnemend burgemeester Dirk Claes.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John